Начинът, по който "Продължаваме промяната" предлага проекторешението за обединение, е несериозен. Документът е обречен на неуспех, а ПП ни връщат в началото. Това заяви на брифинг лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, според когото ПП е "обезглавила българската енергетика".

"Считам, че самият начин, по който се предлага този документ, и го разисквахме сега следобеда с изпълнителната комисия, е несериозно. Той е обречен на неуспех по начина, по който се предлага. Още повече - зад този документ ние не знаем кои са хората, които ще го изпълняват. А ние като партия към много от тях имаме не само претенции, забележки, а считаме дори, че са минали отвъд границата", отбеляза Борисов.

По думите му ПП прави същото предложение, каквото са направили от ГЕРБ и е било отхвърлено. 

"Техният инат ни връща в началото. Това, че лидерите на партиите не отидоха на обсъждането на този документ, показва изолацията, в която са изпаднали. Изключвам колегите от ДБ, които харесват всичко, което ПП предлагат", добави лидерът на ГЕРБ.

Според него най-елементарният пример са цените на горивата - при ПП дизелът е бил 3,47 лв., а към днешна дата е с 0,58 лв. по-евтин, а бензинът е бил 3,33 лв., а сега е с 0,84 лв. по-евтин.

Докато е Партията на промяната, от джоба на българина, който си зарежда автомобила, изтича близо лев. Всичко това е отивало в нечии джобове. В размер на над пет милиарда лева, коментира Борисов, цитиран от БТА.

Той бе категоричен, че с визията, която от ГЕРБ-СДС са имали за диверсификация на страната, са я подготвили, за да може днес да се подпише подобен документ. Борисов визира днешното споразумение между "Булгаргаз" и "Боташ" за достъп до газопреносната мрежа на Турция.

Сиреч, не сме пили шербет, а сме вършили много работа, каза Борисов и отбеляза, че по време на неговите правителства са били подменени всички компресорни станции с най-добрите американски такива, вследствие на което те са станали реверсивни.

Борисов настоя и парламентарната група на ГЕРБ да внесе проекторешение за нови реактори в АЕЦ "Козлодуй".

"Партията на промяната е обезглавила българската енергетика, след година и половина ТЕЦ-овете в Маришкия басейн приключват. Никой разбиращ енергиен експерт не би се съгласил да си унищожим 60% от производството на енергия. Незабавно внесете предложение и задължете служебното правителство да не допусне тази катастрофа", подчерта Борисов.

Малко по-рано в НС се състоя среща на Николай Денков и парламентарно представените партии. На поканата се отзоваха само от БСП, "Демократична България" и "Български възход". Отново не дойдоха на срещата от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

Кристиан Вигенин взе думата пръв и обяви, че по решение на ИБ и ПГ на БСП партията няма как да подкрепи декларацията, както и не я разглеждат като евентуално коалиционно споразумение. Той посочи, че участват в срещите, за да демонстрират диалогичност.