Трябва експерти от партиите да седнат и да обсъдят бюджета, а "Продължаваме промяната" бягат от експертни разговори, искат шоу, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с парламентарната си група в централата на партията днес, предавана на живо.

"Сутринта чух ГЕРБ да се откажели от пъпната връв с Гешев. Що за глупост? Пъпната връв на ГЕРБ е с Европа и с Америка, с ЕНП, с ХСС, с ХДС, с най-големите партии в Европа", добави Борисов. Повод за коментара му са изказвания от страна на представители на "Продължаваме Промяната" за възможностите за съставяне на кабинет.

"Чисто практически им казах как може да се излезе от кризата и да се направи правителство, без да се нанасят дори щети на отделните партии, всеки, който мисли, че може да бъде отговорен пред хората, защото само преди седмици минаха изборите и народът се произнесе ясно и точно. Само за шест месеца партията на промяната загуби близо 200 000 избиратели и два коалиционни партньора - ИТН и БСП", посочи Борисов.

"Дали пак ще работят с тях - не знам, но при гласуванията това е факт. БСП твърди, че са им откраднали програмата. А опорката на ИТН е, че ГЕРБ е свалила правителството, не то бе свалено от корупцията. ИТН свали правителството, защото изобличи корупцията", продължи лидерът на ГЕРБ.

Аз предлагам предварително първо експертите да подготвят разговор, в който аз, те и който иска ще седнем да утвърдим това, което се говори, допълни лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов изчете шестнадесетте приоритета на "Продължаваме Промяната" и призова парламентарната група на ГЕРБ да ги подкрепи, ако решат.

Лидерът на ГЕР обяви, че подкрепя механизъм за разследване на главния прокурор, за увеличаване на минималната работна заплата, на пенсиите, две тарифи за ток, вдигане на данъчния кредит на млади семейства, таван на цената на тока, на газа, ръст на учителските заплати, и пр. Но шеговито се опита да "надцака" предложенията на ПП, илюстрирайки позицията си, че нов бюджет в това НС не трябва да се гледа, за да не се превърне в предизборно наддаване:

"Увеличаване на пенсиите с 20%, за да изпреварват инфлацията? Според мен тя е повече. Да ги увеличим с 30%", отбеляза той. "Минимална заплата 860 лв.? 900 е по-хубаво, кръгло число."

Лидерът на ГЕРБ заяви, че подкрепя и точката за таван на тока за бизнеса, както и закона за антикорупционната комисия с разследващи функции.

"За две години стана ясно, че не се крадат осем милиарда на година. Напротив, само теглите заеми. Откъде ще ги вземете. Предлагам Кирил Ананиев и избрани от тях хора да седнат и да бюджетират. И всичко да е готово, когато отида на разговори. Те искат да направим шоу и да се скараме. И да не стане с първия мандат. Ако тези неща не се изчислят, няма да стане и с втория, и с третия", каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че тези проблеми трябва да се изчистят и да се поеме политическа отговорност.  

Борисов благодари на политическите партии, които гласуваха правителството да ускори процеса на приемането на еврото. Отзвукът в Европа за решението на парламента е огромен. Ще видите и че за Украйна ще се приеме с аплодисменти от демократичния свят. Не се страхувайте - няма да вкараме България във войната. Така че, ние ще бъдем там, където е демократичният свят и това е правилно, добави още Бойко Борисов.

Ние търсим сериозен разговор. Защото, ако правим експерименти, трябва всички да носим политическа отговорност, добави още лидерът на ГЕРБ.