Премиерът Бойко Борисов попита журналист на македонската телевизия "Сител" "Ние на какъв език сега с теб говорим, при мен кой е преводач, при теб кой е преводач. 

Българският премиер даде интервю за македонската телевизия по повод появилите се информации в Северна Македония, че България блокира определянето на дата за започване на преговори за присъединяване на съседката ни към ЕС.

"И на последния Европейски съвет говорихме максимално да подкрепим Северна Македония и Албания, така че всичко е в ръцете на македонците. Ние сме държавата, която първа започна и с Договора за добросъседство направи възможно да се говори изобщо за присединяване към ЕС на нашите мили братя и сестри", казва българският премиер. Добавя, че второ сме направили всичко, за да ги подпомагаме, вследствие на, което е тръгнал и Договора за добросъседство. "Защитавал съм ви в Европейския съвет по всякакъв начин, когато искаха въобще да не ви включат в преговорите". Така отговори Борисов на обвиненията към нашата страна.

"Ние на какъв език говорим сега с тебе? При теб кой е преводач? При мен кой е преводач? Ето това е нещо, което много спъва Балканите. Имаме толкова много история, че тя ни е в повече", коментира Борисов 

Според телевизия Сител, нашият премиер е казал още, че България е поставила условия за македонския език при старта на преговорите с ЕС на Северна Македония.