В най-трудните дни на пандемията поставихме като приоритет безусловно живота, здравето и социалните грижи за възрастните си хора. Това написа в официалния си профил във Фейсбук премиерът Бойко Борисов по повод Международния ден на възрастните хора.

Той изтъква, че неговото правителството не е допуснало COVID-19 безконтролно да се разпространи в социалните услуги.

"Осигурихме на самотно живеещите и хората в затруднено положение дезинфектанти, топъл обяд и патронажна грижа. Увеличихме пенсиите с 6,7% в усложнената икономическа обстановка. Този месец, за трети пореден път, всички 2,1 млн. пенсионери ще получат добавка от 50 лева, с която да посрещнат например най-неотложните си нужди от лекарства", изброява Борисов и е категоричен, че тази подкрепа ще продължи до края на мандата.

"С проекта на бюджет за следващата година ще търсим справедливо осъвременяване на пенсиите. Докато другите говорят, ние действаме и няма да допуснем компромис с постигането на достойни старини за пенсионерите. На днешния Международен ден на възрастните хора благодаря на нашите майки и бащи за усилията да ни изградят като личности и като обществото", заключва Борисов.

Управляващата партия ГЕРБ и опозицията БСП също имаха декларации в парламента по повод Международния ден на възрастните хора. Първата бе прочетена от трибуната от депутата от ГЕРБ Светлана Ангелова.

"Всички ние от тази трибуна осъзнаваме, че животът ви не е лек", започна Ангелова.

Тя изброи законодателните промени, предприети от управляващата партия, в подкрепа на възрастните.

"Искам да ви уверя, че наш основен приоритет е да повишим жизнения ви стандарт. Затова работим активно за повишаване на вашите доходи чрез осигуряване на по-голяма адекватност на пенсиите, подобряване на социалната сигурност и развитие на качествени услуги, които да ви осигурят възможност за пълноценно участие в обществения живот", се казва в декларацията.

В нея се посочва, че ГЕРБ не са допуснали коронавирусът да се разпространи масово в социалните услуги за стари хора в страната, осигурили са маски, дезинфектанти, зелени коридори за пенсии и в магазините.

"Общо 15 161 българи над 65 г. и хора с увреждания ползват патронажна грижа, т.е. получават храна в дома си или здравно-социални услуги за по 2 ч. на ден. Други над 26 000 души, предимно пенсионери, също получават храна по програма "Топъл обяд". Раздават се и пакети с храни от първа необходимост", изброи още Ангелова.

Тя добави увеличението на пенсиите от 1 юли с 6.7% въпреки тежката икономическа ситуация, минималната пенсия стана 250 лв., а средната - надхвърли 415 лв.

Изтъкнато бе и, че през октомври, за трети пореден месец, всички около 2,1 млн. пенсионери ще получат добавка от 50 лв. към пенсиите си.

От БСП обаче са критични.

"В този ден се обръщаме към управляващото мнозинство, действащите към момента мерки не са достатъчни и не водят до реално повишаване качеството на живота на възрастните хора. Социалните услуги за възрастните хора, така както се реализират днес, не допринасят за изваждането им от групата на най-уязвимата част от обществото и отговорността за това е ваша", заяви Георги Гьоков в декларация от името на ПГ "БСП за България" по повод Международния ден на възрастните хора - 1 октомври.

Гьоков посочи, че броят на пенсионерите у нас е 1 978 904 или близо 30 на сто от общия брой на населението. За никого не е тайна, че по-голяма част от тях живеят в крайна бедност, каза той и изтъкна, че средната пенсия е 383.03 лв, минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 215,32 лв, а социалната пенсия за старост е 132.74 лв.

Жените получават средно със 110-120 лв. по-ниска пенсия от мъжете, посочи депутатът. По думите му минималната пенсия у нас получават над 759 хил. пенсионери или 35,3 процента от общия брой. И всичко това на фона на определен от правителството праг на бедност от 348 лв, посочи Гьоков.

Той определи мерките на правителството за грижа и подпомагане на най-уязвимите хора в периода на пандемия като "подаяние от 50 лв."

Минималната пенсия не гарантира физическото оцеляване, каза Гьоков и настоя за довършване на реформата в пенсионното осигуряване, за преизчисляване на всички пенсии, за премахване на максималния размер на пенсията и увеличаване на коефициента за всяка година прослужено време на минимум 1,33. Гьоков посочи, че всички плащания, които не са свързани с осигурителен принос, следва да се извадят от осигурителния институт, и настоя за приемането на Закон за възрастните хора.