"Или те, или ние" е нещото, което аз най-малко желая, защото и зад тях, и зад нас стоят български граждани. Ако ние продължим и на трети да си говорим за ние, те, той, тя, нищо добро не ни очаква." Това заяви лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, посрещнат с аплодисменти, при закриването на предизборната кампания на формацията по традиция в града под тепетата - Пловдив.

"Те и ние не съществува за мене. Съединението прави силата. Да, те направиха много бели, да, те заслужават да бъдат влачени. Остави ме мен, аз съм бил по казарми, по школи - моят живот е бил все тежък. Но направиха със Севда това, пред децата, пред семейството", припомни Борисов за ареста на пиара на партията и продължи:

"Те доказаха, че законът не ги интересува, сиреч всеки следващ министър може да им направи това. Правилно ли е - не. Има ли нужда държавата от това - не. Затова не искам да проявявате реваншизъм и аз давам пример за това. Конфронтацията, целта в бТВ да стане бой, да се омаскари всичко - ами аз ще пратя депутата Тачев на дебат, ще пратя Младен Маринов. Ние пращаме Деница, пращаме Делян - кротки хора, които да дадат на българите нашите тези".

По думите му по неготово управление е имало нула миграция. 

"Дойде половин Европа да видим как се справяме. Нула миграция и затова дадоха 320 млн. лева на България. От това ли да се срамуваме? Справили сме се с най-сложния проблем в Европа", посочи лидерът на ГЕРБ.

"Всичко сме направили, така че всичките ни съседи да ползват най-добре развитата газопреносна мрежа на Балканите", подчерта още Борисов.

По думите му ключова тема са финансите на държавата. Борисов заяви, че ако твърденията на опонентите му, че ГЕРБ е крала по 10 млрд. годишно, бяха верни, сега в хазната трябва да има 20 допълнителни милиарда. 

"А те са минус 15 млрд. надолу. Оставили пари в бюджета. А защо теглите кредити на големите лихви? Нашият приоритет е еврозоната - питайте коя държава с евро българинът не иска да отиде да живее там. Първата важна тема за нас е еврозоната, после публичните финанси", отбеляза бившият премиер.

Борисов посочи още, че България има нужда от работещо правителство и яка дипломация, за да се справи с кризата с Украйна, защото "войната върви все по-тежко, санкциите стават все повече и напрежението расте". 

"За да спре войната, трябва да се помага на Украйна с всичко, което можем. Това е нашето партийно решение", подчерта Борисов.

"Много ми се иска след 2-ри всички да помъдреят", добави още лидерът на ГЕРБ и продължи:

"Аз съм правил два пъти коалиции и не беше лесно. Рецептата за успешна коалиция е всички лидери да са министри. Вижте Слави Трифонов. Уплаши се, дръпна министрите и правителството падна. Ако беше министър, нямаше да стане така. Ние сме готови да работим така, че държавата да е стабилна. Без правителство няма как да има стабилитет".

ГЕРБ има невероятна възможност след неделя да направи така, че да промени пътя на развитие на България. Това заяви координаторът на партията в Пловдив и бивш кмет на града Иван Тотев в началото на закриването на предизборната кампания на формацията.

"След такова закриване в Пловдив ние винаги сме се поздравявали с победа", отбеляза Тотев. По думите му партията трябва да е внимателна, защото политическият ѝ опонент е изнервен и от "инфантилното му поведение може да се очаква всичко".

Кметът на Пловдив Здравко Димитров с благодарности приветства избора на ГЕРБ да сложи край на кампанията си там. Градът приема цялото войнство на ГЕРБ, заяви Димитров.

От своя страна Десислава Атанасова посочи, че колегите ѝ и поддръжниците на партията седем месеца да успели да издържат чегъртането, арестите, хулите.

"Не аз съм Желязната лейди, а тези хора зад мен, които в продължение на 7 месеца издържаха. Издържахме всички заедно, ние и вие, всички които подкрепяха ГЕРБ 12 години. Издържахме чегъртането, арестите, хулите. И днес ние сме по-силни от всякога и ще им покажем какво означава силата на обединението на народа и ГЕРБ", категорична беше Атанасова.

По думите ѝ последните 7 месеца цялата държава е чувала ежедневно лъжи.

"Сигурно и вие помните, че когато дойдоха, "Промяната" се бяха обявили за "А" отбор. Помните, нали? Е, капитанът на този "А" отбор е най-големият лъжец на републиката" и мога да го заявя най-отговорно. Кирил Петков безсрамно излъга за българското си гражданство и съвсем логично по всичките му действия след това ние видяхме, че България не му е родина, защото никой не постъпва така с народа си и с родината си", подчерта бившият председател на ПГ на ГЕРБ и продължи:

"На тези ли ще позволим да продължават, да довършват нещо, което никога не са започвали? Аз мисля, че силата на съединението не само в тази зала, а във всички градове, от които ние идваме, хората казват "никога повече такава промяна". Искаме стабилност, искаме растеж, искаме спокойна и сигурна държава. Единствено и само, приятели, с ГЕРБ-СДС това може да бъде гарантирано, защото ние имаме и екип, и експертиза, и отговорност към нашата мила родина".

След скандирания "победа" от симпатизантите на ГЕРБ думата взе и Томислав Дончев.

"От едната страна има опит за разговор, от другата - крясъци и истерия. От едната - подробно разработена програма, от другата - страница и половина опорни точки. Това е като да сложиш качествена стока в магазин с ментета", обясни Дончев.

От трибуната говори и председателят на СДС Румен Христов. Той заяви, че локомотивът е Бойко Борисов.

"Ако той не беше начело, нямаше да има резултат. Той събира не само пълни зали, но и трудни коалиционни партньори, европейски лидери. Аз съм сигурен, че днешният лидер на опозицията и бъдещ лидер на мнозинството ще остане и ще ни води в бъдеще", категоричен беше лидерът на СДС.