Премиерът Бойко Борисов направи остро изказване срещу сръбския външен министър Ивица Дачич заради скандала около независимостта на Косово. Това стана по време на пленарната сесия на държавните и правителствените ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), в която българският министър-председател участва.

Той припомни усилията, които е положил по време на нашето европредседателство и се обърна към сръбския премиер Ана Бърнабич, която застана до него:

"Какво точно иска Ивица Дачич? Ти беше на брифинга в Познан, кое от моето изказване не е вярно?" Давам нашия случай за пример за балкански номера. Да, това не е дипломатично. На Дачич не му било приемливо моето изказване? Анна, ако имаше нещо неприемливо защо не реагира още в Познан? Аз мога да съм доста неприемлив, мога да съм и недипломатичен, но от това най-малко Сърбия ще има полза и още по-малко сръбският и българският народ".

От своя страна Бърнабич направи жест за съгласие.

Борисов допълни, че двамата са се разбрали, че няма никакви проблеми и няма напрежение между двете старни, но въпреки това се закани емоционално:

"Казах й: Ана, защо не излезе Ивица да ми благодари, че поканих сръбските девизиони да тренират с нашите? Техният военен министър стоеше до моя военен министър. А сега, чул не дочул - неговият премиер стои до мен, и вчера си позволява да ми вика посланика и да ми каже, че поведението ми е неприемливо. Той сега ще види какво е неприемливо поведение! Сега ще види! Аз зор от него нямам. До вчера говорех с най-добри думи, но след като си го е позволил, докато сега не ми каже: "Извинявай, Бойко!", просто нито Вучич (Александър Вучич - сръбският президент, който определи случая като "малко, преходно недоразумение" - б.р.), нито Ана ме интересува какво ще кажат, оставиха го да си разиграва коня. Добре, след като така са преценили.

Бойко Борисов с македонския президент Стево Пендаровски и сръбския премиер Ана Бърнабич

Снимка: bTV

Борисов каза още, че днес се обсъжда бъдещо председателство на Косово на ПСЮИЕ, а най-младата балканска държава не присъства на форума в Босна и Херцеговина.

"Вместо да си говорим за икономика, транспортна свързаност, Прищина я няма, само се чудим за какво да се хванем. За какво присъденяване говорим тогава. За съжаление, ние, страните от Западните Балкани трудно се събираме, вглеждаме се в това, което ни разделя. Тези балкански номера няма да минат пред Европейския съюз"", посочи той.

Снимка: БТА

И даде за пример отношенията между България и Турция.

"Не мислете, че с Турция всичко ни е наред, имаме теми, но с Ердоган си говорим, сядаме и решаваме, тема по тема", уточни Борисов, като подчерта, че балканският манталитет в ЕС не върви, защото там искат резултати.