Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се поклони в българската църква в Истанбул "Св. Стефан, наричана още Желязната църква. След молебена архимандрит Харалампий, който е духовният водач на българите в града на Босфора, му подари къс от камъните, с които е бил измъчван и убит Св. Стефан, съобщи самият Борисов в профила си във Фейсбук.

Дарът е поднесен на българската църква "Св. Стефан" в Истанбул от Йерусалимската Патриаршия с нарочен Акт.

"Затова днес тази свещена каменна реликва ми беше предадена в присъствието на Екзарха на Йерусалимския Патриарх Теофил III. Аз от своя страна ще го подаря на новостроящия се православен храм "Св. Стефан" в Южния парк в София", каза лидерът на ГЕРБ. Борисов припомни, че преди 4 години, на 8 януари 2018 г., заедно с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган откриха възстановения български храм, известен като Желязната църква.

"Благодарение на вас и почитаемия президент Ердоган се продължи едно велико дело да продължите и съхраните храма св. Стефан. Вие единствен в България се сетихте да възстановите и предоставите за бъдещите времена този храм в невероятен вид, както и метоха", заяви Архимандрит Харалампий.

Борисов припомни, че когато е дошъл и е видял как църквата се е наклонила и ще падне, е провел разговор с Ердоган.

"Всеки един елемент от тази църква беше пропит от ръжда или въобще го нямаше. Всяко металче беше грундирано и позлатено, за да може днес, когато идваме на да се виждат златните кръстове, а над Истанбул да се носи камбанен звън", заяви Борисов. 

В църквата бе отслужен молебен за здравето на българския народ, ГЕРБ, Борисов и новородената му внучка Виктория.

Лидерът на ГЕРБ получи от владиката и кръст с частица от Честния кръст и песачинки от гроба Господен. 

"Ще стои винаги в кабинета където работя. В петък ще съм в Атина и ще го нося с мен да го покажа на Мицотакис", каза Борисов. 

Той от своя страна подари на Желязната църква съдове за отслужване на благословена литургия, които отсега нататък ще се ползват за всяка молитва в църквата. После лидерът на ГЕРБ отнесе дар от храма "Св. Стефан" и на Вселенския патриарх Вартоломей.