ГЕРБ-СДС не отстъпват Външно министерство на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ). Ясно и точно: Мария Габриел - премиер, каза пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Външно министерство, единственото което имаме - при нас, да се избере министър, който защитава държавните, а не партийни интереси, всички други министри и областни управители остават при тях (ПП-ДБ), поясни той. Ако това не се случи, няма какви преговори да се водят повече, обяви Борисов.

"Ако няма ротация, всичко ще се чупи и следват избори 2 в 1", допълни той.

Лидерът на ГЕРБ каза още, че е потресен от вчерашното изказване на акад. Денков, който искал Външно министерство, не, за да се чува гласът на България, на правителството, на народа, а на ПП-ДБ. 

Борисов попита сега в САЩ чий глас се чува през министрите Асен Василев, Румен Радев и Богдан Богданов, избрани с подкрепата на ГЕРБ.

Вчера пред журналисти в Хага премиерът Николай Денков заяви, че не иска поста на външен министър като такъв, а за да се чува гласът на ПП-ДБ в чужбина.

Лидерът на ГЕРБ се обърна задочно към Кирил Петков с призив ПП-ДБ да си спазят договорката ГЕРБ да има външен минисър.

Относно случващото се в Столичния общински съвет Бойко Борисов отрече ГЕРБ да е участвал в договорки за осигуряване на мнозинство за избора на председател на СОС.

В Столичния общински съвет (СОС) няма "сглобка", ако вчера не беше избран временен председател, днес щяхме да сме на избори. След седем "подправени избора" за председател на СОС - пълен хаос в София. Видяхме, че, както в държавата, така и там, те (ПП-ДБ) не могат да се справят, кметът не може да осигури мнозинство, коментира той.

Според него ПП-ДБ нямат интерес да се отива на нови избори за общински съветници, каквато опасност е имало, ако не е бил излъчен председател на СОС, защото се "клати" кметът. От това, което четохме - флашките са подправени, продължават да се изнасят данни за измами, но нека да ги осветлят, добави Борисов.

Ако това се окаже вярно, ще има избори за кмет, и, ако няма Общински съвет, в болниците в момента не могат един апарат за хемодиализа да купят, посочи лидерът на ГЕРБ. Така че - нито има "сглобка", нито има "сварка", нито договорка, просто опозиционните партии в Съвета дадоха време нещо да се случи евентуално, но то не може да се случи с "такива кметове, с внуците и децата на ДС", посочи политикът.

Борисов допусна, че Общинският съвет вероятно няма да работи. Вчера, ако не беше минало това, щяхме днес вече да сме на избори, изтъкна Бойко Борисов. Седем пъти не можаха да изберат, просто партиите взеха решение този ад да се удължи с известно време - дано на някого му дойде акълът и нещо смислено да направи, разясни той. Според Борисов "тези хора се интересуват само от постове и пари", от нищо друго.

Изобщо не ме интересува този Общински съвет и Терзиев като кмет. За тези три месеца само слушаме, че някой е виновен, добави лидерът на ГЕРБ.