Премиерът Бойко Борисов и главният прокурор на България се срещнаха с федералния прокурор на Германия д-р Петер Франк, който е на посещение в София.

"Целта на прокуратурата е да налага правото", заяви генералният прокурор на Федерална република Германия д-р Петер Франк на срещата с главния прокурор на България Сотир Цацаров. Д-р Франк е на двудневно посещение у нас по покана на българския си колега. Основен акцент в разговорите на госта са противодействието на тероризма и борбата с организираната престъпност и корупцията.

"Тероризмът е най-голямото предизвикателство за западните общества в близките 10-15 г.", посочи д-р Франк. Единственото ефективно противодействие може да бъде осъществено от разузнавателните служби и прокуратурите на държавите, каза още той. Организираната престъпност подкопава устоите на държавността и много често престъпните групи се използват като канал за инфилтриране на терористи на територията на дадена държава, заяви д-р Франк. По думите му, само ефективното прилагане на правото и действията на прокуратурата са инструментариумът, с който държавата може да противостои.

Българската прокуратура работи в тясно взаимодействие с колегите си от държавите-членки на ЕС и със съседите си от Балканските страни, посочи главният прокурор Сотир Цацаров. Недопускането на терористични групи и противодействието на радикални формирования са сред основните предизвикателства пред нас, заяви г-н Цацаров. По думите му, след последните промени в законодателството, противодействието на тероризма, наред с борбата с организираната престъпност, корупцията и сивата икономика, са изведени като приоритетни области. Главният прокурор на Република България изрази увереност, че добрите отношения между българската и немската прокуратура ще продължат и в бъдеще, като основа за ефективно противодействие на общите заплахи пред правовата държава.

Д-р Петер Франк се срещна с министър-председателя Бойко Борисов. Премиерът запозна госта си с усилията, които правителството полага в борбата срещу контрабандата, както и с ангажиментите на държавата като председател на Съвета на Европейския съюз.

"Антикорупционните мерки, които България е предприела, са в правилната посока. Времето ще покаже тяхната ефективност." Това заяви д-р Петер Франк на срещата си с Цветан Цветанов, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Цветанов запозна госта със законодателните инициативи на Народното събрание в областта на противодействието на тероризма, мерките срещу изпирането на пари и антикорупционната дейност.