Пет седмици след парламентарните избори депутатите се заеха с попълването на парламентарните комисии. До момента те не бяха създадени и съответно, не можеха да функционират, да разглеждат и приемат закони за пленарната зала. Повечето нови председатели са познатите стари от 49-ия парламент.

Старите си постове от 49-ото Народно събрание начело на постоянни комисии си върнаха Бойко Борисов и Кирил Петков.

Лидерът на ГЕРБ отново оглави комисията по външна политика, а съпредседателят на ПП - тази по европейски въпроси и контрол на еврофондовете.

ПП-ДБ получиха и комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, на която начело застана бившият регионален министър от техния кабинет Андрей Цеков.

Същия председател ще има и икономическата комисия. Петър Кънев от "БСП за България" оглави и в 50-ото Народно събрание Комисия по икономическа политика и иновации, съобщава БТА. Решението бе подкрепено с впечатляващо мнозинство от 172 гласа "за",21 - "против" и 11 "въздържал се".

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС също направи дубъл на поста си от предишния парламент - беше избран за председател на Комисията по отбрана.

Маноил Манев от ГЕРБ оглави вътрешната комисия

Снимка: БТА

Председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента стана съпартиецът му Маноил Манев от ГЕРБ-СДС.

Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специални разузнавателни средства и достъпа до данни по Закона за електронните съобщения се формира на паритетен принцип - по двама народни представители от всяка парламентарна група, приеха още депутатите.

Тя се председателства на ротационен принцип за една парламентарна сесия според числеността на парламентарните групи, последователно от членовете на комисията.

За ротационен председател на комисията за настоящата сесия беше избран Даниел Митов от ГЕРБ-СДС, съобщи БТА.

От правилата следва, че Бойко Рашков от ПП-ДБ, като представител на втората по численост група, ще бъде следващият председател след ротацията.

В състава на комисията влизат още Христо Терзийски от ГЕРБ-СДС, Атанас Атанасов и Бойко Рашков от ПП-ДБ, Ангел Славчев и Димитър Гюрев от "Възраждане", Хамид Хамид и Шендоан Халит от ДПС, Атанас Зафиров и Иван Петков от "БСП за България", и Александър Алексанров и Станислав Богдански от "Има такъв народ".

Снимка: БТА

Очаквано Делян Добрев от ГЕРБ бе избран за шеф на комисията по енергетика и в 50-ото Народно събрание. Решението бе взето със 180 гласа "за", 19 - "против", пет - "въздържал се". Добрев бе председател на енергийната комисия и в състава на 49-ото Народно събрание. Заместници ще му бъдат Радослав Рибарски от ПП-ДБ, Искра Михайлова от "Възраждане", Драгомир Стойнев от "БСП за България" и Павела Митова от "Има такъв народ". 

Силви Кирилов от "Има такъв народ" оглави Комисията по образованието и науката. Заместник-председатели ще са Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС, Николай Денков от "Продължаваме промяната - Демократична България", Даниел Проданов от "Възраждане" и Фатима Йълдъс от ДПС.

Коста Стоянов от "Възраждане" ще председателства Комисията по въпросите на младежта и спорта, а негови заместници ще са Красен Кралев от ГЕРБ-СДС, Кристина Петкова от "Продължаваме промяната - Демократична България", Небие Кабак от ДПС и Петя Димитрова от "Има такъв народ".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък беше избран за председател на Комисията по демографската политика, децата и семейството. Заместник-председатели на комисията станаха Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Елисавета Белобрадова от "Продължаваме промяната-Демократична България" и Иван Петков от "БСП за България".

Цончо Ганев от "Възраждане" оглави парламентарната комисия по туризъм, а за заместник-председатели бяха избрани Любен Дилов от ГЕРБ-СДС, Иван Белчев от ПП-ДБ и Небие Кабак от ДПС. 

Ангел Георгиев от "Възраждане" оглави Комисията по политиките за българите извън страната, за заместник-председател беше избран Николай Алгафари от ГЕРБ-СДС.

За председател на Комисията по културата и медиите в Народното събрание беше избран Ангел Янчев от "Възраждане", а за заместник-председатели - Тома Биков от ГЕРБ-СДС, Стоян Михалев от ПП-ДБ и Катя Кайрякова от "БСП за България".

Иван Иванов от "БСП за България" оглави Комисията по земеделие. За заместник-председатели и членове на комисията бяха избрани Десислава Танева от ГЕРБ-СДС, Даниел Петров от "Възраждане", Атидже Алиева - Вели от ДПС и Драгомир Петров от "Има такъв народ" (ИТН). 

Деница Сачева от ГЕРБ-СДС оглави Комисията по труда и социалната политика. За членове на комисията от ГЕРБ-СДС бяха избрани Галя Василева, Деница Сачева, Илияна Жекова. От ПП-ДБ номинираните за членове и за заместник-председател бяха - Любен Иванов, Стою Стоев, Венеция Ангова, като зам.- председател бе номиниран и избран Любен Иванов.

От "Възраждане" за член и заместник-председател бе избран Георги Георгиев, както и депутатите Маргарита Генчева, Ивайло Папов и Звезделина Каравелова. От ДПС бяха избрани Айтен Сабри, Шендуан Халит, като за заместник-председател бе избран Шендуан Халит. От "БСП за България" - Петя Ценкова и Генади Събков, като за заместник бе избрана Петя Ценкова. От ИТН за член бе избран Александър Вълчев.

Александър Симидчиев от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) оглави Комисията по здравеопазване в 50-ото Народно събрание. За заместник-председатели бяха избрани Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС, Катя Панева от ПП-ДБ, Андрей Чорбанов от ИТН.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ оглави Комисия по правата на човека и вероизповеданията, а заместник-председател е Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС.

Явор Божанков от ПП-ДБ пък беше избран за председател на Комисията по електронно управление и информационни технологии. Комисията ще се състои от 17 народни представители, от които за заместник-председател беше избран Павел Христов от ГЕРБ-СДС.

Станислав Анастасов от ДПС оглави отново парламентарната комисия по околната среда и водите, а за заместник-председатели бяха избрани Младен Шишков от ГЕРБ-СДС, Татяна Султанова от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и Вера Александрова от "Възраждане".  Анастасов беше председател на Комисията по околната среда и водите и в 49-ия парламент. 

За председател на Комисията по транспорт и съобщения беше избран Халил Летифов от ДПС. Той оглавяваше транспортната комисия и в предходното НС. За заместник-председатели бяха избрани Андрей Рунчев от ГЕРБ-СДС, Никола Димитров от "Възраждане", Борислав Гуцанов от "БСП за България" и Иван Кючуков от "Има такъв народ".

Снимка: БТА

Бившият председател на Столичния общински съвет и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев оглави Комисията по превенция и противодействие на корупцията в 50-ото Народно събрание. За заместник-председатели бяха избрани Лена Бориславова от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), Деян Дечев от "БСП за България" и Станислав Богдански от "Има такъв народ".

Станислав Балабанов от ИТН беше избран за председател на Комисията за прякото участие на гражданите, жалбите и взаимодействието с гражданското общество в Народното събрание.

Независимите депутати, които вече са внушителната бройка от 39 души, нямат право да влизат в състава на постоянните и временните парламентарни комисии.

Попълването на съставите на постоянните парламентарни комисии идва в момент, в който повечето политически сили заявявят, че няма да подкрепят втория мандат, а бъдещите му получатели от ПП-ДБ поискаха отлагането му с два месеца поне, като поставиха условие първо депутатите да одобрят тяхната декларация с приоритети, а едва след това Румен Радев да им предостави мандата.