"Превърнахме лидерските срещи в работни, защото другото звучи помпозно" - това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на съвместен брифинг със съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков след среща с представители на двете парламентарни групи и на ДПС. В срещата участвали и експерти, с които решили "всички търгове за лекарства да имат двоен контрол", добави Петков. Двамата се похвалиха и с рекордно увеличен бюджет за култура, както и че започвали темата за модернизацията в службите. А "за да няма от много лидери хилаво бебе, решенията се взимат в комплект от всички, които имат отношения по тези теми", добави Борисов, като подчерта, че ДПС са били на всички срещи. 

"Решихме, че ще направим координационно двоен контрол между Министерство на здравеопазването и НЗОК, така че всички търгове за лекарства да имат двоен контрол, да сме сигурни, че парите отиват наистина за лекарства, а не в некачествени обществени поръчки", обясни Кирил Петков.

Той подчерта и че бюджетът за култура ще бъде увеличен рекордно - от 387 млн. на 520 млн. лв. "Сложихме културата като основен акцент в бюджета, защото е приоритет в нашето управление. Има места, от които тези пари да се вземат", категоричен е съпредседателят на ПГ на "Продължаваме промяната"-"Демократична България". 

Борисов добави, че решението им е провокирано след протестите на артистите и културните дейци и "грозната картина полицията ни да се бута с творците ни". 

"Събрахме се и решихме да дадем рекорден бюджет в сферата на културата. Това са допълнителни 68 лн. лв. за сценични изкуства, музеи и галерии, 5 млн. за българските културни дружества, 15 млн. за Фонд "Култура". Църкви, джамии, детски градини, училища, читалища, спортните дружества плащат скъп промишлен ток. Това го променяме, така ще се намалят разходите им". 

Също в кулоарите темата за бюджета за култура коментира и Делян Пеевски: 

"За бюджета са уточнени нещата. Днес се уточнихме и за културата - рекорден бюджет. Всички искания ще бъдат удовлетворени. Такъв бюджет не е имало за култура - театри, музеи, читалища, филмопроизводство".

"Във връзка със службите: започваме темата за модернизацията в службите. Ще се вкара специален център за киберсигурност, който за пръв път да бъде финансират така, че да имаме истинско противодействие срещу фалшивите новини и атаките в интернет", каза още Петков.

Той подчерта необходимостта детската болница да стане реалност.

"Ще има среща с експерти и с хората, които отдавна работят по тази тема. Решили сме това да стане реалност."

Петков съобщи още, че 5 млн. лв. ще бъдат отделени и за Фонд "Стамболов" за българите, които учат в топ университетите в чужбина и след това се върнат у нас да работят за 5 години.

"Капиталовите разходи са рекордни - над 10 млрд. лв. Поправките са важни, но не са толкова скъпи", допълни съпредседателят на ПП-ДБ.

Отделно от Петков и Борисов, Пеевски пък коментира, че по темата "Лукойл" всичко е изяснено.

"Ще има още някои малки корекции. Няма никакви различия вече по темата". 

Той е категоричен, че преди Коледа ще бъдат приети и Бюджетът и промените в Конституцията.