Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се е чул тази сутрин с унгарския премиер Виктор Орбан. Повод за разговора им е станало вчерашното решение на българския парламент за спешната отмяна на допълнителната такса за пренос на газ, заради която Будапеща заплаши да ни наложи вето за Шенген.

Ето какво още съобщи Борисов на своя фейсбук профил за разговора им: 

"Тази сутрин отново разговарях с моя приятел и колега Виктор Орбан. Информирах го, че вчера Народното събрание окончателно премахна допълнителната такса за пренос на газ. В края на седмицата решението ще бъде публикувано и в Държавен вестник.

С унгарския премиер се обединихме около извода, че всички въпроси в двустранните ни отношения са изчистени и Унгария ще продължи да подкрепя категорично България в пътя й към Шенген.

Партньорството между нашите два народа винаги е било водещ принцип в отношенията между България и Унгария. Двамата с Орбан си дадохме ясни гаранции, че и занапред ще продължим да си сътрудничим в условията на диалог по всички теми от дневния ред на ЕС", написа Борисов в своя официален фейсбук профил.