Министър-председателят Бойко Борисов разговаря по телефона с президента на Сърбия Александър Вучич, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Двамата лидери са се поздравили по случай новата 2021 г. и са изразили увереност, че отличните приятелски и добросъседски отношения ще продължат активно да се развиват във всички сфери от взаимен интерес. В хода на разговора е бил поставен акцент върху инфраструктурното и енергийното сътрудничеството, което е от изключително значение не само за България и Сърбия, но за региона и Европа.

Борисов и Вучич са обсъдили напредъка по изграждането на АМ "Европа", която е част от основната трансевропейска транспортна мрежа. Магистралата е по направлението Лондон-Будапеща-Белград-София-Пловдив-Истанбул-Калкута и е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток.

Българският министър-председател е подчертал, че половин година по-рано от предвиденото по договор през ноември м.г. е изграден първият 17-километров участък от АМ "Европа" между Драгоман и Сливница.

"За другата Нова година ще имаме изградена автомагистрала между София и Белград", категоричен е бил българският премиер.

Друг акцент в разговора между Борисов и Вучич е било енергийното партньорство.

"В най-тежката пандемия от COVID-19 продължава работата по енергийните проекти у нас, а така и Сърбия се превръща в транзитна страна на газ. Фокусирали сме усилията си също върху изграждането на още един интерконектор до София със Сърбия, за да гарантираме сигурността на енергийните доставки", е отбелязал Борисов.

Българският премиер и сръбският президент са заявили, че щом ситуацията предвид пандемията от COVID-19 позволи, двамата ще проведат лична среща.