Премиерът Бойко Борисов пристигна днес в Хашемитско кралство Йордания, на посещение по покана на крал Абдулла II бин ал-Хусейн.

Снимка: Министерски съвет

"Посрещна ме Сами Дауд, държавен министър по парламентарните въпроси на Йордания. Целта на визитата ми в Аман е затвърждаването на традиционно приятелските отношения между България и Кралство Йордания, продължаването на позитивния политически диалог, както и укрепването на сътрудничеството в областта на културата и опазването на културното наследство, туризма, търговията и икономиката. Предстоят ми срещи с крал Абдулла II бин ал-Хусейн и с премиера Омар Раззаз, на които освен двустранни теми от взаимен интерес, ще бъдат обсъдим актуални регионални и международни въпроси", заяви Борисов във Фейсбук, където публикува снимки и видео.

Заедно с него са други трима членове на правителството -министърът на културата Боил Банов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Снимка: Министерски съвет

Първо премиерът се срещна с йорданския си колега, който заяви, че са налице исторически връзки между Йордания и България, особено в търговията, предаде БТА. По време на среща на четири очи с Борисов той изрази желание да се възстанови износът на фосфати за България, който е бил доста голям през годините.

"Развиваме фармацевтиката, информационните технологии. Искам да отбележа, че туризмът между България и Йордания бележи ръст", каза Разаз.

Снимка: Министерски съвет

Българският премиер каза на свой ред, че има желание да се разширят възможностите за размяна на опит и обмен на информация между службите за сигурност с цел съвместни действия за борба с тероризма и трафика.

"Трябва да работим за търговско-икономическото и инвестиционното сътрудничество между България и Йордания, както и установяването на по-близки контакти между бизнес общностите", добави Борисов.

Той изтъкна, че Йордания се ползва с изключителен авторитет сред колегите му в Европа заради балансираната политика в региона.

Снимка: Министерски съвет

Премиерът съобщи, че България ще бъде домакин на Берлинския процес. По този повод той предложи страната ни да стане домакин и на процеса "Акаба". Той е иницииран през 2015 г. от краля на Йордания Абдула Втори с цел укрепване на международното и регионалното сътрудничество срещу опасностите от тероризъм, радикализация и насилствен екстремизъм. На 4 юни 2018 г. министър-председателят Бойко Борисов взе участие в Процеса "Акаба", който за пръв път се проведе извън Йордания - в албанската столица Тирана.

Специален акцент в разговорите между Борисов и Разаз беше и темата за бежанците и мигрантския натиск. Българският министър-пресдедател акцентира, че сигурността, отбраната, борбата с тероризма, екстремизма и нелегалната миграция са много важни в контекста на актуалните събития.

Търговско-икономическото и инвестиционното партньорство също ще бъде акцент по време на срещите на Бойко Борисов. За първите четири месеца на 2019 г. стокообменът между България и Йордания възлиза на 9.7 млн. долара като в сравнение със същия период на 2018 г. бележи ръст от повече от 21 на сто.

По време на визитата ще бъде подписан и Меморандум за разбирателство между правителството на Република България и правителството на Хашемитско кралство Йордания за сътрудничество в областта на туризма. Това ще бъде израз на желанието за издигането на равнището на връзките между двете държави в този сектор. Меморандумът беше договорен при посещението на принцесата на Йордания - Нейно кралско височество Дана Фирас, миналата седмица в София и при срещата й с премиера. Документът отразява готовността на страните да засилят приятелските си отношения, да допринесат за икономическото развитие и растежа на туристическия потенциал, за опазването на културното наследство и да осъществяват обмен на добри практики.