Премиерът Бойко Борисов днес направи своята традиционна обиколка с джип, отново отвхърляйки искането на протестиращите за оставка. Той инспектира строежите на инфраструктурни проекти в участъка Ловеч-Плевен, където минава трасето на магистрала "Хемус" и довеждащи до нея пътища.

Заедно с премиера бе и заместник-министърът на регионалнато развитие и благоустройството Николай Нанков, стана ясно от видеото, излъчвано на живо във Фейсбук.

"Не сме се отчаяли, вижда се едните, които работят, и другите какво искат. Догодина има избори, ако си кажат програмите, народът може да ги избере. Всеки има право да действа. Миналата година имахме два избора - за евродепутати и за местна власт. Нека да си прожектират филмчета, не е лошо. На кой да се предадем? Ние искаме, но няма на кой", каза на хората Борисов по повод антиправителствените протести през последните месеци.

Работници си направиха снимки с премиера и го изпратиха с ръкопляскания и възгласи "Бойко" и "Ние сме с вас". Някои от местните дори призоваха: "Никаква оставка!".

"Казал съм - като видя "Хемус", ще се пенсионирам. Преди нас тя нито е проектирана, нито е мислено за строежа на магистралата", допълни той.

Областният управител на Плевен Мирослав Петров се отчете пред премиера, че има забавяния в отчуждаването на земите, тъй като кметът Георг Спартански бави процедурите.

"Направете каквото е необходимо, за да не се бави нищо, защото съм обещал на хората да пътуват за час и половина до София. Даже и по-бързо ще става", заръча му Борисов.  

По-късно той написа в социалната мрежа: "Хиляди строители от всички части на страната работят по АМ "Хемус". Хиляди са и машините, благодарение на които трасето минава през трудния терен. Напредъкът наистина е огромен. Изключително съм доволен от работата на строителите по отсечката на АМ "Хемус" от пътен възел "Боаза" до разклона Плевен-Ловеч. Всеки ден, камък по камък - буквално разрязват планината. Само по 52-километровия участък на АМ "Хемус" между "Боаза" и разклона Плевен-Ловеч има над 20 големи мостови съоръжения. Поклон пред труда на строителите. Въпреки пандемията, въпреки кризата - работата не спира".