"България губи десетки милиони левове заради коронавируса всеки ден, потреблението пада, при горивата сривът е 15%", това заяви по време на извънредно правителствено заседание премиерът Бойко Борисов.

Той даде информация и за работата на два български института по изработката на предпазни маски. Един от тях се занимава и с получаването на активни вещества, които спомагат за предпазването от коронавируса.

"Когато водихме преговорите, се оказа, че нямаме активен въглен. В нашия институт са разработили и го имат", уточни Борисов. 

Той нареди на министрите на икономиката и на здравеопазването Емил Караниколов и Кирил Ананиев, "докато изпият по едно кафе", да се свържат с фирми и да се договорят условията за производство на такъв тип маски.

"В БАН имаме разработки за получаване на нови материали, които могат да помогнат в момента с подобряване на качеството на изработка на български защитни маски", съобщи председателят на академията проф. Юлиан Ревалски, който беше поканен на заседанието.

Премиерът разговаря с проф. Ревалски

Снимка: БТА

Представител на Центъра по компетентност за чисти технологии, който е финансиран с 24 млн. от правителството и от европрограма, уточни, че е разработен активен въглен, който е отпаден продукт от костилките на кайсии. Той е тестван за почистване на тежки диабетни рани и е установено, че има силна абсорбираща способност на бактерии, гъбични инфекции и вируси и може да бъде вграждан в маски.

Междувременно Министерството на здравеопазването ще закупи маски и ще ги раздава по институции.

Борисов съобщи и че снощи на границата е предотвратен първи опит за нелегално изнасяне на 7500 маски, чийто износ вече е забранен. Затова той нареди засилен контрол.

Премиерът обяви още, че днес МЗ ще изкупи всички налични маски, за да се раздадат на служителите, и заяви, че не иска да спират работа нито земеделските, нито социалните служби.

"Няма смисъл от истерия, всичко това го правим, за да може хората максимално да са спокойни", заяви Борисов.

Председателят на щаба срещу кононавируса проф. ген. Венцислав Мутафчийски също присъства на заседанието

Снимка: БТА

Освен това днес се очаква камион от Турция със защитни облекла.

Театри и кина могат да бъдат отворени, като препоръка ще бъде приложено да се продават билети през едно място, беше обявено още по повод протеста на гилдиите, че търпят огромни загуби, а мярката е наедакватна.

"Чух глупостта, че сме спрели театрите, за да не плащаме дотация - не е вярно. Ние плащаме десетки милиони дотации. За 50 или 100 хиляди лева, или 200 хиляди лева - това ли е целта според вас?", попита риторично премиерът.

И се обърна към министъра на културата Боил Банов, чиято оставка беше поискана заради забраната:

"Събираш ги и им казваш: "Аз искам да има театри и затова толкова дотираме".

По време на заседанието стана ясно още, че "София тех парк" е включен в решаването на проблемите. Представител на парка заяви, че до два месеца може да започне тестване на разработвана вече 4 години от българска компания микромолекула за лечение на коронавирус и до момента има положителни сертификати от лаборатории в САЩ и Белгия. Започват първите стъпки за финансирането на този продукт. От "София тех парк" изтъкнаха, че премиерът ще съдейства чрез контактите си на европейско ниво, за да бъдат ускорени процедурите по изпитване. Експертите смятат, че до края на годината, когато бъде пуснат суперкомпютърът, свързан с европейската мрежа, ще може да се моделира достатъчно точно и да се предвиждат последиците от критични ситуации.

Борисов съобщи още, че в 18 часа ще участва в извънреден Европейски съвет, който ще се проведе онлайн. В него ще вземат участие както премиери и президенти от Европа, така и членове на Европейския парламент и Европейската комисия.

"Ще поискаме 130 млн. евро, за да оборудваме полицаите за тежка миграционна криза, ако има. Ще търсим варианти, ако може директно да се поръча оборудване от Германия. С лидерите от ЕС ще обсъдим както миграционната криза, така и ситуацията с коронавируса", обясни премиерът.

Междувеменно журналистите бяха изненадани от извънредни мерки за сигурност в Министерския съвет. Лекар посрещаше всеки, който влиза в сградата на правителството, и мереше температурата му. Проверена е температурата дори на министрите, като целта била това да е своеобразно учение за действия при реална епидемия. Тренировката била по идея на началника на щаба срещу коронавируса и шеф на ВМА проф. Мутафчийски. Той дори помолил здравния министър Кирил Ананиев да не идва, защото преди дни посети регионите на Габрово и Плевен, където бяха регистрирани първите четирима заразени с COVID-19.

Снимка: БТА

На входа беше поставен и дезинфектант за ръце, който пристигащите трябваше да използват. Освен това на всички се предоставяха маски за лице.

Снимка: БТА

С маски и ръкавици бяха и служителите на НСО, които охраняват зданието.

Вижте още снимки >>

От днес извънредни мерки бяха въведени в двете сгради на Народното събрание - на пл. "Народно събрание" 2 и на пл. "Княз Александър Първи" 1. Със заповед на председателя Цвета Караянчева се ограничава присъствието на външни лица на пленарните заседания и заседанията на комисии, без това да засяга нормалното протичане на дейността им. Достъпът на външни лица ще се извършва по заявка от съответната комисия. Не се разрешава командироване в чужбина на народни представители и парламентарни служители, а разрешените към момента командировки се отменят. Не се допуска и издаването на еднократни пропуски за достъп до сградите на Народното събрание, с изключение на такива за представители на медиите. 

Със заповед на Иван Гешев е преустановен и приемът на граждани в приемната на главния прокурор и от административните ръководители на прокуратурите, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Молби, жалби, сигнали, съобщения, предложения могат да се подават в информационните центрове на прокуратурите. Справки за движението на преписки и дела могат да се извършват на място, по телефона или чрез електронната поща и електронните сайтове на прокуратурите.