Очевидно е нужна по-сериозна работа, добави той, след като представи доклад за работата на прокуратурата за миналата година. Тревожно малко според него са делата в прокуратурата, образувани по сигнал на контролните органи, като НАП и Агенция "Митници", ДНСК. За миналата година те са 2500 от всички 308 000 дела, или под 1%, уточни Велчев.
Според него напредък има в борбата с прането на пари и злоупотребите с европейски средства, но не и в борбата с корупцията. Там няма никакъв напредък, призна главният прокурор.
Той отчете, че под 4 % са спрените дела срещу неизвестен извършител за миналата година.
Междувременно председателят на Комисията по установяване на имущество, придобито по престъпен начин, проф. Стоян Кушлев за пореден път заяви, че върху комисията постоянно се осъществява натиск, предаде БГНЕС.
"Вижте, натиск имаме и винаги ще имаме, въпросът е човек да устоява на натиска", каза Кушлев на заседанието на Парламентарната комисия за борба с корупцията, но се въздържа да посочи конкретни имена и факти.
Това провокира председателя на комисията Яне Янев да изиска данните в докладна записка, която ще бъде засекретена.
"Отсега нататък Комисията "Кушлев" няма да минава само с годишни отчети пред Народното събрание. Ако трябва, ще бъде канен всяка седмица, за да докладва. Трябва да сме наясно кой си е позволявал да прави такива безопразия", заяви лидерът на РЗС.