Това обяви министърът на здравеопазването проф. Николай Петров след спешната среща по проблема с фалшивите болнични листове, заради които от НОИ и кабинета предвидиха рестрикции. Идеята е в първите три дни работодателят да плаща 50% от надницата, а не 70, както е сега.

След остра реакция и от синдикатите, и от бизнеса обаче, на днешното заседание на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов заяви, че засега предложението се отлага и ще се направи последен опит за контрол над издаването на болнични. Ще има специализирани лекарски комисии, които ще проверяват дали документът е издаден на реално болен.

Борисов обаче изтъкна, че болничните са нараснали с над 60% в последните две години и държавата изплаща огромни суми, имало компании със 105 000 дни годишно.

Здравният министър се съгласи с него и добави:

"Набелязани са мерки и срокове, които да урегулират това ставащо все по-уродливо явление. Ще се променят и някои нормативни документи, така че да се потърси по-сериозна и строга отговорност от тези, които го вършат - възможно по-висок контрол и над лекарите, и над работодателите".

Петров все пак уточни, че контролът няма да е от специални нови комисии, а ще се прави от служителите на РЗИ и НЕЛК.
 
Министърът съобщи за тревожна тенденция:

"Тревогата, бих казал, е в няколко посоки. На първо място – определен тип работодатели да имат индиректна полза от една такава рязко нарастваща практика. От друга страна работодатели, които са тотално ощетени от една такава практика, и не на последно място - цифрите, които се товарят на бюджета на НОИ са изключително тревожни. Имаше доста остър коментар на министър-председателя Бойко Борисов".

Запитан какви по-конкретно мерки ще се вземат, той каза, че ще се следи за коректност в процеса на освидетелстване на действително болните пациенти. 

„Не ми се иска да влизам в детайли, но има доста добра статистика за определени лекари, за определени хора с болничен, който са прекарали в чужбина. Ще се опитаме да вкараме повече регулация със съответния санкционен режим. Ще променим, където е необходимо наредбите, ще се извършат множество проверки. Но, на този етап не можем да отговаряме на темата за 50-те процента за първите 3 дни. Това ще бъде тема, предполагам на друг министър“, каза още проф. Петров.

Управителят на НОИ Ивайло Иванов пък подчерта, че е извършен анализ в НОИ във връзка с временната нетрудоспособност и в него е констатирано, че ако преди 6 години болничните в страната са били 1,9 млн., сега са над 3 млн.

„Има райони със силно засилено издаване на болнични листове. Трябва да се видят причините и какви са последствията. Има много места и фирми, които изпадат в неплатежоспособност, над 50% от тези служители се оказват с болнични с временна нетрудоспособност.

Всички тези неща водят до сериозен ръст на разходите за Общественото осигуряване. Ресурсът, с които разполага НОИ, е публичен и трябва да бъде защитен, за да може средствата да отриват при хората, които имат съответните нужди“, каза още Иванов.