Тереза Мей ще поиска отлагане на Брекзит за по-дълъг срок от първоначалните си намерения, вероятно година и дори повече. Това е резултатът от изявлението вчера на спикера Джон Беркоу, който обяви, че няма да допусне ново, трето поред гласуване за споразумението с Брюксел в британския парламент без "сериозна промяна на текста".

Беркоу се позова на британски закон от 1604 година и отсече, че две гласувания по един и същи документ са достатъчни. Така Мей няма друг изход, освен да иска дълъг период, през който Обединеното кралство ще остане в състава на ЕС.

Подобна хипотеза защити и The Sun, който дори цитира писмо на премиера до Доналд Туск, в което се иска от 9 до 12 месеца отсрочка на Брекзит. Висш служител в Брюксел потвърди, че лидерите на държавите от Европейския съюз няма да работят върху ново споразумение по време на срещата си в четвъртък, така че единствено въпросът за отлагане на излизането на Великобритания може да бъде разгледан.

Тази новина не се отрази засега на пазарите, явно брокерите вече са загубили интерес към Брекзит убедени ,че се върви към нов дълъг период на отсрочка. Единствено икономиката на Великобритания вече усеща "безкрайния Брекзит" , заради който инвестициите в страната са се съкратили с 1%. Освен това, Лондон ще трябва да похарчи още 100 милиона паунда, за да организира европейските избори през май.