Републиканците в комисията за разузнаване на Камарата на представителите на САЩ блокираха опит за призовка на американската преводачка от срещата на върха в Хелзинки, за да свидетелства за разговорите на четири очи между президента Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин, съобщи Асошиейтед прес.

Предложението за призовката бе отхвърлено с 11 на 6 гласа, като всички републиканци в комисията гласуваха "против".

Водещият демократ в комисията Адам Шиф заяви, че искал преводачката, която работи за Държавния департамент, да се яви на закрито заседание. По думите му Конгресът трябва "да узнае какво се е казало" на двучасовата среща на четири очи между Тръмп и Путин.

"Наш дълг е да узнаем какво се е казало на четири очи, като се имат предвид публичните изказвания на президента ни, които предизвикаха сериозно безпокойство в нашата страна и сред съюзниците ни в НАТО", каза Шиф.

Конгресменът от Калифорния заяви, че осъзнава, че е крайно необичайна стъпка да се прати призовка на преводачката, но добави, че е също толкова необичайно президентът да се среща на четири очи с противник на САЩ.

Демократите в Сената настояваха преводачката да даде показания, за да установят дали Тръмп е сключил някакви сделки с Путин на тази среща.

Републиканците са насрочили за следващата седмица изслушване на държавния секретар Майк Помпейо на открито заседание на сенатската комисия за външните работи.

Председателят на тази комисия сенаторът републиканец Боб Коркър заяви, че е против предоставянето на записките на преводачката от срещата на Тръмп с Путин.

"Просто не смятам, че това е подходящо действие за нас", каза той.