Тезата, че спирайки Северна Македония за Европейския съюз отваряме пътя за засилването на влиянието на Русия в региона, е абсолютно фалшива. Това коментира ген. Чавдар Червенков, бивш ръководител на Военното разузнаване пред Радио "Фокус".

"Каква по-широко отворена врата за руско влияние от сръбското присъствие и влияние в Северна Македония? В коя столица централният булевард носи името на Тито - в София или в Скопие? В Скопие. Коя държава вместо да извади от учебниците обидни и фалшиви квалификации спрямо партньора си от НАТО и съсед България, въвежда задължителното изучаване на сръбски език? А знаем кой е стожерът на руското влияние на Балканите", посочи генералът.

Той даде пример с последните писания в македонските медии, където отново България е представена като враг.

 

"В последните дни по страниците на медиите в Скопие се подвизава лицето със звучното име Тито Петковски, вчера във вашата агенция сте публикували едно от неговите изявления. Той е бивш зам.-председател на парламента на Македония, дълги години депутат и лидер на една създадена 2015 година партия - Нова социалдемократическа партия. На 6 януари тази година, само преди няколко дни, във "Фейсбук" той пише: "Национал-шовинистичките изјави на Радев,Трифонов и сличните на нив бугарски политичари,само потврдуваат дека, Бугарија беше и останува голем и, за сега, единствен отворен непријател на Македонија и Македонците".

Генерал Червенков посочи, че македонските медии могат да се сравняват само с тези в Северна Корея.

"Не можеш да коментираш нищо, четеш само положителни неща за страната. И оставаш с впечатление, че по-велика държава на света от Македония няма - всички се съобразяват с нея", посочи Чавдар Червенков.

"Тази политика, която не е от вчера, а от десетки години, очевидно е дала своите резултати. И ако ние се надяваме на някаква бърза промяна в отношенията, мисля че жестоко се лъжем. Да не кажа и нещо по-категорично - май сме изпуснали влака", допълни генералът