"Да направим силна коалиция, качествено нов политически субект", призова Георги Първанов, президент на страната в периода 2002-2012 г. на кръглата маса в НДК "Лява България - идеи, политики, единение", чиято цел е създаването на ново ляво обединение. На форума се събраха бивши социалисти, настоящи, както и такива, напуснали партията, но създали свои формации в лявото пространство.

Първанов припомни, че в същата зала през януари 2001 г. е подписано споразумението за Новата левица. Тя беше създадена от бившия соцлидер тогава, както и от водача на социалдемократите Петър Дертлиев, лидера на Евролевицата Александър Томов, който дойде и на днешното събитие, и председателя на ОБТ Кръстьо Петков.

Различията между левите партии днес едва ли са по-големи от различията между БСП и БСДП, изтъкна президентът, като обобщи, че те са повече личностни.

Първанов не подмина поканата на Корнелия Нинова бившите социалисти да се завърнат в партията. Той припомни, че беше изключен през 2014 с решение на пленума и в противоречие на устава.

"Като искаме да бъдем заедно - дайте да се съберем по пътя, нека не се събираме силово", отговори на соцлидерката Първанов. Той констатира, че левицата се нуждае от дълбока трансформация. "Бих казал промяна, но взеха тази дума и я опорочиха", констатира бившият лидер на БСП, като не назова името на "Продължаваме промяната".

Снимка: БТА

По-късно пред медиите Първанов коментира, че "ще бъде добре БСП да участва в обединението вляво".

"При това с цялата БСП, а не с отделни единици, но всичко зависи от ръководството на "Позитано", добави Първанов. Според него най-голямата партия дава друг хоризонт на това обединение, но не бива да бъде допускано да спъва процеса. Той призова всички леви различни формации заедно с БСП да направят единна коалиция, информира БТА.

"Докато БСП е със сегашното си ръководство, с партията трудно могат да бъдат водени преговори", обаче каза лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева, напуснала партията по същото време като Първанов.

Снимка: БТА

По време на кръглата маса участниците се обединиха около мнението, че между партиите трябва да има равнопоставеност и партньорство, а за пример бе даден Европейският съюз. "Всяка държава, независимо от големината на икономиката си, от броя на населението си, има равен глас с всички останали", коментира Георги Кадиев. Ляво обединение без БСП ще бъде слабо, смята той. Според него обаче дори и без БСП трябва да бъде направено подобно обединение.

Снимка: БТА

Един от инициаторите на лявата сбирка, който е и настоящ член на БСП и на Националния съвет на партията, Костадин Паскалев, откри форума с признанието, че основният проблем пред левите хора, събрали се в НДК, ще бъде доверието. Той отбеляза, че залата се е оказала тясна да побере всички и направи уговорката: "Тук не се избира лидер", цитира го "Епицентър".

Снимка: БТА

От двете страни на Георги Първанов бяха седнали Симеон Славчев от МИР и Мая Манолова от "Изправи се, България", която призова за нов ляв субект, със или без БСП на Нинова. За цел тя посочи излизане с общи кандидати и общи листи на парламентарните и местни избори. Според нея доверието в левицата е в реанимация.

Още снимки тук

Заедно на форума за обединението на левицата бяха и настоящи социалисти, бивши министри на БСП и членове на пленума.

Снимка: БТА

На лявата сбирка дойдоха бивши министри, като Емилия Масларова, Ангел Найденов, Георги Пирински, Дончо Конакчиев и Петър Мутафчиев, бивши депутати като Александър Паунов, лидер на комунистическата партия, Ненчо Темелков, Валери Жаблянов, Дора Янкова, Георги Божинов, Кирил Добрев, Светлана Шаренкова, Явор Куюмджиев, Жельо Бойчев, както и Румен Петков от АБВ.

Снимка: БТА