Престоят на руския агент с псевдоним "Федотов" е могъл да бъде засечен още през 2015 г. с помощта на система, заложена в законодателството, която обаче не се прилага. Това каза пред bTV по случая с отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев бившият зам.-министър на туризма Бранимир Ботев.

Той бе назначен на поста по времето на служебния кабинет с премиер Георги Близнашки, но остана и в следващия кабинет на Бойко Борисов, който по-късно го уволни по настояване на министър Николина Ангелкова. За уволнението на Ботев настояха браншовите туристически организации.

Случаят с Гебрев нашумя през последните дни, когато от британските служби алармираха, че отравянето на българския бизнесмен, може да е свъзано с отравянето на руския шпионин Сергей Скрипал.

"Системата трябваше да бъде приложена през 2014 г. и досега тя не е внедрена. Тя отчита в реално време движението на чуждестранни граждани на територията на България от гранична точка до гранична точка - от влизане до тяхното излизане. Без нея вътрешното движение продължава да бъде една огромна черна дупка", поясни Ботев.

Той твърди, че през 2014 г. системата е била готова да бъде задействана, по въпроса е работила и работна група, включваща заместник-министри на всички ключови ведомства. Бил е изготвен списък с обектите, от които в реално време да се подава информация.

"Защо тази система пет години не се въвежда и защо това беше първото нещо, което беше блокирано от настоящия и тогавашен министър на туризма, аз нямам отговор. Парите, които бяха заложени в бюджета, за да се задейства тази система, бяха върнати от министъра на туризма в Министерството на финансите. Това може да се провери в бюджета. Нещо повече - имаше европейски пари, които също не бяха използвани за тази работа", каза още ексминистърът.

По думите му на това се дължи и голямото разминаване на броя на туристи, които отчитат от министерството за 2018 г., и данните на НСИ, а именно - разлика в над 3 млн. души.