Последните хора, които влизат в списъка със санкции по закона "Магнитски", ми изглеждат като свързани с войната в Украйна и защитата на руски интереси. Това каза пред БТА Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Той добави, че това са само интерпретации и че е необходимо да бъдат видени мотивите за налагането на санкциите.

Относно включването в списъка на бившия финансов министър в два кабинета на ГЕРБ - Владислав Горанов, Безлов коментира, че обяснението може да е свързано с това да има "политически баланс". Експертът посочи, че донякъде е изненадан от новия списък със санкционирани лица.

Санкциите по закона "Магнитски" са тежка мярка на ограничаване, заради американските банки, на хората, попаднали в списъка. Банките, в които тези хора имат сметки, са в голям риск и затова тези банки прекратяват всякакви дейности с въпросните хора, обясни Безлов.

Другото, което стана известно, е, че понеже България няма законодателство, което да адаптира санкциите "Магнитски" по българските си закони практически не могат да бъдат блокирани активи на тези хора, допълни експертът.

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на пет настоящи или бивши длъжностни лица от България - Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов - за тяхното широко участие в корупционна дейност в България. Това се казва в прессъобщение на финансовото ведомство, разпространено от посолството на САЩ в София.

Външният министър на Великобритания Джеймс Клевърли обяви налагането на санкции срещу трима българи - Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков.