Полицейският кордон около сградата на парламента е разпуснат по заповед на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Причина за това станаха както критиките от страна опозицията в пленарна залата, така и липсата на демонстрати, от които се очакваше да сформират голям протест във връзка с внасянето на вот на недоверие срещу правителството.

Допълнителните сили бяха позиционирани тази сутрин след призива на председателя на БСП Корнелия Нинова. Преди няколко дни тя се обърна към всички недоволни от управлението да се съберат около Народното събрание, за да подкрепят парламентарната група на БСП при внасянето на вота на недоверие. На протеста в понеделник дори се чуха закани, че депутатите няма да бъдат допускани да влизат в сградата.

В крайна сметка обаче напрежението днес не е отвън, а вътре в пленарна зала. Там темата за протестите беше възлова, като основните словесни престрелки очаквано бяха между групите на ГЕРБ и "БСП за България". От позицията обвиниха персонално Цвета Караянчева в лидиране на протеста на управляващата партия миналия петък, а след това й потърсиха отговорност за това, че заради тежката охрана отвън Народното събрание прилича на военната база на американската армия Форт Нокс.

В отговор Караянчева първо обърна внимание, че освен председател на парламента, е депутат, който е без ограничения в сввободното движение, а след това взе решение да освободи допълнителната охрана около сградата.

Снимка: БТА

Снимка: БТА