Това съобщи Ройтерс, на която се позова БТА. Документът призовава страните да подпишат и ратифицират Договора за неразпространение на ядрените оръжия, ако все още не са го направили, и Договора за всеобща забрана на ядрените опити (ДВЗЯО). Вашингтон подписа втория документ, който все още не е влязъл в сила, но не го ратифицира.
Обама обеща да включи САЩ в договора. Договорът за неразпространение на ядрените оръжия е подписан от 189 държави. Сред тях не са Индия и Пакистан, които се сдобиха с ядрено оръжие, и Израел, за който се смята, че го притежава, но никога не го е признавал публично. Северна Корея напусна договора през 2003 година, припомня Франс прес.
Резолюция 1887 подкрепя и консолидира ролята на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и потвърждава правото на всички страни "без разлика" да използват мирния атом. Документът дава право на страните снабдителки да изискват връщането на ядрените материали и техника, ако страните получателки не отговарят на правилата за сигурност на МААЕ. Освен лидерите 15-те страни членки на заседанието присъстват бившите държавни секретари на САЩ Хенри Кисинджър и Джордж Шулц, бившият министър на отбраната на САЩ Уилям Пери, медийният магнат Тед Търнър, бившият американски сенатор Сам Нън и кралица Нур, вдовицата на йорданския монарх крал Хюсеин. На заседанието бяха поканени и много знаменитости, включително актьорът Майкъл Дъглас, който е посланик за мир на ООН за разоръжаването.
Обама, който е първият американски президент, председателстващ среща на върха на Съвета за сигурност, заяви, че следващите 12 месеца ще бъдат критична за световните усилия за контрол над ядрените въоръжения. Едно единствено ядрено оръжие, използвано в голям град, може да причини огромни разрушения, посочи президентът. По неговите думи световните усилия ще бъдат насочени към блокирането до четири години на всички ядрени материали. "Не става въпрос да се набележи една държава", каза Обама.
"Международните закони не са празни обещания, договорите трябва да се прилагат", подчерта президентът. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун поздрави световните лидери, че участват в първата среща на върха на Съвета за сигурност, посветена на проблемите на ядреното разоръжаване и неразпространението на ядрените оръжия.
Бан определи приемането на резолюцията като исторически момент. "Това е исторически момент, който предоставя възможност за нов старт към ново бъдеще", каза Бан. Той похвали примера на САЩ и Русия, който вече направиха стъпки към ядрено разоръжаване. "Призовавам Съвета за сигурност да извлече максималното от този момент", каза Бан.
Това е петата среща на върха на Съвета за сигурност за повече от 60 години от основаването на ООН, посочва ИТАР-ТАСС. Постоянните страни членки на Съвета за сигурност - САЩ, Франция, Великобритания, Русия и Китай са представени на заседанието от своите президенти. Държавните глави и министър-председателите на десетте непостоянни членки на съвета също присъстват на форума. Сред тях са японският министър-председател Юкио Хатояма, либийският лидер Муамар Кадафи, угандийският президент Йовери Мусевени, мексиканският президент Филипе Калдерон, виетнамския президент Нгуен Мин Чиет и турският премиер Реджеп Тайип Ердоган.