Столичната Регионална здравна инспекция (РЗИ) наложи акт на министъра на културата Боил Банов заради тютюнопушене на работното място по сигнал на гражданин. Поводът е дистанционно правителствено заседание, на което се вижда как той пуши цигара, съобщи "Сега".

Авторът на сигнала е добричлията Стойчо Стойчев. На 23 март вечерта той гледал вкъщи телевизионен репортаж за действия на правителството във връзка с коронавируса. В един момент видял обгърнатия в тютюнев дим Банов, което го шокирало. Затова подал сигнал по електронната поща до приемната на правителството, РЗИ и няколко медии.

В него Стойчев пише:

"Уважаеми дами и господа, гледайки новини по Канал 1 (има предвид БНТ1 - б.р.), емисията на 23.03.2020 г. в 18.00 часа, беше излъчен репортаж, в който бе показан министър-председателят във видео конферентна връзка с министрите. На екрана показаха таблета на г-н Борисов, на който точно в центъра беше министър Банов с цигара в кабинета си - в нарушение на действащото законодателство. Моля да предприемете необходимите действия и да санкционирате нарушението!".

Стойчев прилага и телевизионните кадри.

Скрийншот: БНТ1

Отговорът до него от 8 април на директора на РЗИ Данчо Пенчев гласи:

"Констатирано е нарушение на чл. 56, ал. 2 от Закона за здравето от господин Боил Банов - Министър на културата, който пуши в кабинета си. На лицето е съставен акт за административно нарушение".

Скрийншот: "Сега"/Личен архив на Стойчо Стойчев

В документа е записано, че министърът е нарушил правилата, защото се е намирал на "обособено работно място - Министерство на културата, находящо се на бул. "Ал. Стамболийски", №17, район "Възраждане", гр. София".

Във визирания законов текст пише: "Забранява се тютюнопушенето и в помещенията с обособени работни места, където се полага труд, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение". Глобата пък е от 300 до 1000 лв.

Не е ясно обаче каква санкция точно е наложен на министъра.

Самият Стойчев разказа, че често е сигнализирал институции по различни поводи, но никога заради тютюнопушене. Той е 50-годишен, инженер по образование, занимава се с частен бизнес.

Още през 2009 г. в Шумен се разгоря подобен скандал. Тогава 25-годишната варненка Валерия Петрова беше уволнена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, защото се оплака от цигарания дим в сградата на МРРБ. Тя направила забележка на служители, но й било отговорено, че няма проблем, щом самият министър (Асен Гагаузов) пуши.