Eвродепутатите гласуваха с огромно мнозинство законопроекта за увеличаване на производството на муниции и ракети, както и за ускоряването на доставката им за Украйна. Проектозаконът предвижда и финансиране на производството им с 500 млн. евро.

Членовете на Европарламента целят да бъде постигнато бързо споразумение със Съвета на ЕС по спешната процедура.

Европейската комисия даде предложението в началото на май, след което Европейският парламент задейства точно такава процедура за приемането му. "За" гласуваха 446, против - 67, 112 се въздържаха.

Евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Иво Христов гласува "против" проектозакона, а останалите четирима български евродепутати от групата се въздържаха.

През БНР евродепутатът Петър Витанов заяви, че подкрепя проектозакона в частта му за увеличаване на отбранителните способности на ЕС и мотивира позицията си така:

"Добре е да има средства, които стимулират отбранителните способности на ЕС. Защото това е стъпка към еманципацията на ЕС, към развитие на един сектор, който е важен за България - например в българския военно-промишлен комплекс работят 50 000 души".-

Евродепутатът обаче е против заводите в ЕС да работят за украинския фронт:

"Не казвам, че на Украйна не трябва да се помага. Напротив. Ясно е кой е жертвата и кой е агресорът. Но смятам, че ЕС трябва да положи повече усилия в търсене на мирни инициативи".

Витанов каза още, че трябва да се търси политическо решение на конфликта Русия - Украйна и че ЕС не трябва да се превръща в параван на НАТО.

Всички български евродепутати от останалите политически групи подкрепиха законопроекта.