Българката Деси Андерсън, която се бореше за място в щатския сенат в 46-и район на Илинойс, загуби изборите.

Тя се яви в надпреварата като кандидат на Републиканската партия, но загуби от претендента на Демократите Дейв Кьолер с 41 на 59%.

Пред BG VOICE Деси Андерсън казва, че високите данъци в щата са основната причина да се кандидатира за сенатор. Според нея с малцинството си в местния конгрес републиканците не са могли да работят за интересите на малките и средни бизнеси, което е принудило много от собствениците им да напуснат щата.

Тя обаче няма конкретна програма на сайта си за реформи в данъчната система, които да помогнат на малките бизнеси в щата, пише базираното в САЩ издание за българите зад Океана. Традиционно данъчните реформи на републиканците са в полза на ултра богатите и големите корпорации и генерират бюджетни дефицити.

"Винаги съм била републиканка. Вярвам, че Републиканската партия споделя на малкия предприемач. Ние сме про-капиталисти и няма нищо лошо в това. Като знаете, България има дълга история, свързана с комунизма, и хората емигрир ат, за да имат по-добър живот. Те инвестират парите си, изкарани с много труд", каза Андерсън.

Въпреки че се определя като умерен кандидат на Републиканците, Деси Андерсън е консервативна за абортите - една от най-горещите и спорни теми от този избори. По думите й правото на аборт трябва да бъде оставено в ръцете на индивидуалните щати.

"Не знам кои са биологичните ми родители, но майка ми е решила да ми даде жвот, въпреки че не е имала възможност да ме отгледа", казва Деси Андерсън. - Не смятам, че данъкоплатците трябва да плащат за абортите. Има особени обстоятелства, когато здравето на жената е застрашено или в случай на изнасилване и кръвосмешение, в които тя трябва да има шанс да обсъди това с доктора си. Но не смятам, че данъкоплатците трябва да бъдат обременявани с този разход".

Въпреки това отчита, че заради мнозинството на демократите Илинойс ще остане щат, в който жени идват, за да направят аборт в една от многото безплатни клиники.