България ще настоява в забранителния списък за внос на продукти от Украйна да бъдат включени още няколко, а именно - слънчогледово олио, мед и сухо мляко. Причината е, че от тези храни има прекомерен внос у нас. Това заяви земеделският министър Явор Гечев в предаването "Панорама" по БНТ.

Ако Брюксел се съгласи, мораториумът ще се отнася за 7 продукта. Към момента се очаква Европейската комисия да предложи забрана за украински внос за пакет от 4 основни култури - царевица, пшеница, слънчоглед и соя. Те няма да бъдат внасяни в най-засегнатите страни от вноса от Украйна, но само до 5 юни.

"Условието на ЕК е при приемане на този пакет, засегнатите страни - България, Румъния, Полша, Словакия и Унгария, да свалят своите едностранни забрани. Ако ЕК приеме мерките във вторник, още в сряда Министерският съвет ще започне да ги прилага", увери Гечев, като напомни, че приетата в сряда у нас забрана за вноса от Украйна на трийсетина продукта все още не е влязла в сила - тя трябваше да стане валидна от понеделник, 24 април.

"Докато мерките са в сила, петте държави ще имат право сами да вдигнат забраните, ако има отпушване на техните пазари", поясни Гечев.

"Няма условия за поскъпване на хляба, нито на маслодайния слънчоглед и пшеницата след забраната за внос на суровини от Украйна", успокои още Гечев. Министърът заяви, че ако има спекула, ще си позволи и да обявява цени и пред медиите.

"Има достатъчно количества в България, такива, че трудно могат дори да се реализират. Аз ще съм първият, който ще поиска обратно връщане на режимите, ако цените започнат да поскъпват масово", зарече се земеделският министър.

Той съобщи, че от направените до момента проби на украинското зърно, не са били открити пестициди, но за сметка на това са засечени т.нар. складови вредители.

"В случая става дума за ливадна пеперуда - има масово намножаване в три области на България. Експертите казват, че огромното намножаване се дължи включително на такъв тип вредители от зърното, което влиза", обясни Явор Гечев.

В събота министърът на земеделието ще се срещне с най-големите производители на слънчоглед у нас, като земеделското министерство е готово да посредничи и при търговията на продукцията им. Министърът заяви, че ако има спекула, ще си позволи и да обявява цени и пред медиите.

Гечев каза още, че е провел добър разговор с украинския министър на земеделието днес и подчерта, че Украйна не иска да пречи на българските производители.

"Казахме си, че наводняването на пазара в черноморския регион сваля и техните, и нашите цени, вместо заедно да се опитваме да търсим други варианти, коридори извън Черно море и на трети държави, включително такива, които в момента са заети от руска пшеница. Да не забравяме, че най-големият производител всъщност е Русия".

По повод недоволството на производителите на слънчоглед, министърът обясни, че запасите на маслобойните у нас стигат за около 40 дни и понастоящем България разполага с 1 300 000 тона маслодаен слънчоглед.

Преработвателите на слънчоглед у нас са против забраната за внос от Украйна

"Проблемът със слънчогледа е, че той не може да се съхранява много време, тъй като се разваля. Ние имаме продукция за няколко милиарда продукция, която трябва да се реализира преди жътва", коментира още Явор Гечев.

 

 

Министърът на земеделието коментира и решението на служебното правителство да внесе в парламента закона за държавния бюджет, като се предвижда дефицит с 6,4 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), което е почти 12 млрд. лева.

"Бюджетът отразява както реалната обстановка, така и нуждите, които бяха декларирани от самите политически партии", посочи той. Партиите казаха, че не трябва да се вдигат данъци и да има ръстове на социалните разходи, отбеляза Гечев.

"Партиите заявяваха, че трябва да има вдигане на социалните разходи, да се запазят основните параметри на бюджета, да се повиши работната заплата и пенсиите, при запазване на бюджетния дефицит на 3%. Успех, на който може да го постигне", каза министърът на земеделието. "Надявам се на успех на Народното събрание в това начинание, независимо дали ще има кабинет, добави Явор Гечев.