България е предложила на ЕС проекти за допълнително развитие на пристанищата в Русе и Варна, за да може да се увеличат възможностите за оказване на логистична помощ за Украйна. Това съобщи служебният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС, предаде кореспондентът на БТА.

Предложили сме проекти за изграждане на допълнителна инфраструктура на тези пристанища. Разработваме вариант да ползваме и фериботния комплекс във Варна, посочи вицепремиерът. България активно помага на Украйна за износа на зърно, български фирми участваха в този процес. Параходство "Българско речно плаване" от април досега помогна с превоза на около 200 хиляди тона зърно, поясни той. Алексиев добави, че нашата страна осигурява дизелово гориво за нуждите на земеделците в Южна Украйна.

Вицепремиерът заяви, че тепърва ще се оценява въздействието от въведените от днес нови ограничения в ЕС за търговията с петрол от Русия. Надявам се Европейската комисия да е направила необходимите анализи как ще се отрази на Европа. България подкрепи това предложение и ще изпълнява това, което е прието, допълни той.

Алексиев съобщи, че България е успяла да издейства необходимата подкрепа в Съвета на ЕС за включването на Коридор 8 в основната европейска транспортна мрежа. По неговите думи това е сериозен успех за нашата страна. Вицепремиерът уточни, че се предвижда коридорът да бъде изграден до 2035 г., а днешното решение улеснява финансирането на проекти в Албания и Северна Македония.