България е предложила на срещата на военните министри от НАТО в Брюксел да продължи да осигурява рехабилитация за украински военни. Това съобщи служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред български журналисти след края на двудневното заседание на своите колеги, съобщи БТА.

По неговите думи съюзниците са обсъдили доставката на несмъртоносно оръжие на Украйна. България участва, предоставихме каски, бронежилетки, зимни облекла, медицински пакети, отбеляза той.

Списъкът по решението на Народното събрание е изпълнен, заяви Стоянов, попитан дали може да се очаква нашата страна да предостави на Украйна още въоръжение.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също даде брифинг, на който заяви, че важното сега е Украйна да разполага с достатъчно боеприпаси, за да изтласка руските нашественици.

Столтенберг добави, че съюзниците са обсъдили възможностите за увеличаване на производството на боеприпаси заради огромните нужди на украинските войски. Според него Киев може да обърне хода на войната с оказваната от страните от пакта помощ. Не виждаме признаци Русия да се подготвя за мир, добави генералният секретар.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО по време на заседанието на министрите на отбраната в Брюксел

Снимка: БТА/АР

По неговите думи държавите в НАТО преразглеждат целите за размера на военните си запаси и насоките за военно планиране. Столтенберг допълни, че два процента от БВП трябва да бъдат минимум, а не "таван" за разходите за отбрана в алианса.

Той съобщи, че утре ще пътува до Турция, където един от въпросите, които ще постави, ще бъде за ратифицирането от Анкара на членството на Финландия и Швеция в НАТО. Призовавам от месеци Турция да ратифицира и двата протокола за членство на Швеция и Финландия. Това е решение на Анкара. Унгария и Турция единствени не са ратифицирали досега протоколите, отбеляза Столтенберг.