Правителството разгледа и взе решение на днешното си заседание, с което ограничава временно достъпа на редица продукти с произход Украйна до територията на нашата страна. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Решението ще влезе в сила от 24 април и ще продължи до 30 юни 2023 г. Решението се възлага да се осъществи от министрите на земеделието, на икономиката, на вътрешните работи, както от Агенция "Митници", отбеляза Явор Гечев.  

България на практика последва примера на три други държави с опасенията, че нашият пазар е пренаситен с култури. Имаме продукция за няколко милиарда, за която считаме, че ако не вземем мерки, трудно ще реализираме и ще търпим загуби, добави Гечев.

Земеделският министър посочи и друг аргумент, че така или иначе вече спрелите коридори от редица европейски държави, ще бъдат отново пренасочени към коридора, който е през Румъния и съответно след това през България.

"Българското правителство реагира съобразно информацията и правомощията, които има. Включително има сериозни опасения от съседни държави по отношение на фитосанитарните качества на редица от продуктите. Знаете, че някои от държавите имат унищажена продукция, има положителни тестове за неразрешени в ЕС препарати. На тази база беше взето това решение", каза Явор Гечев.

Той подчерта, че решението изключва транзита на стоки за трети държави.

"Коридорите на солидарност трябва да продължат да се осъществяват", каза земеделският министър.

Служебният министър призова земеделските производители това решение да не оказва влияние на цените, тъй като по думите му пазарът и без това е тежко пренаситен. "Няма да толерираме това", посочи Гечев. Няма условия за покачване на цените, тъй че ние ще партнираме, включително на земеделските производители. "Призивът ни е да използваме този прозорец за продажбата на българска продукция, защото след това няма да има много мерки, които да можем да направим", каза Явор Гечев.

Попитан дали на България може да бъдат наложени санкции след вземането на решението за ограничаване на продукция от Украйна, министър Гечев каза, че "ние мислим, че имаме достатъчно правно основание. Не става въпрос за наказание или "дърпане на уши", ние сме пълноправен член на ЕС и мисля, че България в момента се държи като такъв", заяви Гечев. Според него, когато имаме проблеми, те са общоевропейски и ние имаме право да кажем на висок глас, дори да извикаме, ако не сме съгласни с нещо. "Не мисля, че солидарността като първа ценност на ЕС трябва да бъде заместена от санкционния режим", каза Гечев. Той подчерта, че България няма претенции към украинския народ и украинските фермери.

"Ние смятаме, че устойчивото решение е общоевропейско решение на проблема. Това днес е една крайна мярка, но бяхме принудени, защото няколко държави предприеха едностранни мерки и рискът за България се увеличи сериозно. Експертите направиха анализ на мерките. Подкрепата ни за Украйна продължава. Днес ще имаме среща с ЕК. Има по-сериозно разбиране от тяхна страна колко важен проблем е това за нас. 16% от заетите са в земеделието, над 7 млрд. продукция. Ние не можем да позволим българските производители да бъдат засегнати по този начин. Продължаваме диалога с ЕК. Гарантираме транзита през територията на България. Очакваме трайно решение от ЕК, гарантиращо, че това са коридори на солидарност, а не продукцията да остава в страните около конфликта", каза от своя страна икономическият министър Никола Стоянов.

Служебният министър изтъкна, че земеделието представлява много сериозна част от българската икономика, близо 16 %, с над 7 млрд. тона продукция, огромна част ориентирана към износ. Не можем да позволим българските производители да бъдат засегнати, посочи Стоянов. Той подчерта, че се гарантира продължаване на транзита през територията на България. "По този начин коридорите на солидарност ще продължат да работят", каза Стоянов и добави, че правителството очаква трайно решение от ЕК как да се гарантира, че това са коридори на солидарност и коридори за транзит, "а не стоката да остава в граничните държави на конфликта и да дисбалансира тотално пазара, както за България, така и в останалите държави".