България избира днес състава на 51-ото си Народно събрание. Неуспешните преговори за съставяне на правителство след вота през юни 2024 г. доведоха до нови предсрочни избори. Те са седмите от 2021 г. насам.

Изборният ден започна в Окланд, Нова Зеландия, в събота в 21 часа българско време. Последни ще затворят изборните секции по Западното крайбрежие на САЩ и Канада в 5:00 часа българско време в понеделник, 28 октомври, съобщиха от външното ни министерство.

28 партии и коалиции ще явяват на изборите, има и независим кандидат за депутат. Общо 4855 са кандидатите за депутати, от тях 1377 са жени, а 3478 - мъже. 1176 души са кандидати от два района.

В България има общо 31 избирателни района и от всеки един от тях се излъчва различен брой депутати в зависимост от населението в тях според последното преброяване.

Изборният ден започва в 07:00 ч., а секциите ще затворят в 20:00 ч.. Ако към този час има опашки от хора, гласуването на места може да бъде удължено до 21:00 ч.

В страната и чужбина са разкрити близо 13 000 секции. От тях в 9353 ще може да се гласува с машина. В чужбина, българите ще могат да гласуват в 57 държави.  157 са машините, с които ще упражнят правото си на вот българите зад граница. Избирателите сами избират дали да гласуват на машина, или с хартиена бюлетина.

Избирателите по избирателните списъци, изготвен от Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО), са 6 601 262 души.

Право да гласуват имат всички лица с българско гражданство, които са навършили 18 години към изборния ден, не са поставени под запрещение и не изтърпяват присъда за лишаване от свобода. Нужна е валидна лична карта, която се представя на място, или документ от МВР, че е подадено заявление за изваждане на лична карта от съответния избирател.

Избирателите могат да направят справка за адреса и мястото на гласуване и номера на избирателната им секция в сайта на ГРАО. Проверка може да бъде направена и с безплатно обаждане за страната на стационарен или мобилен телефон на номер 0800 1 4726 ("0800 1 GRAO") в работни дни между 9:00 и 17:30 часа.

Гласуването се извършва по постоянен адрес - именно този, който е записан в личната карта. Възможно е гласуване и по настоящ адрес, но за него трябва да имате подадено предварително заявление за вписване в избирателния списък на съответната администрация до 12 октомври 2024 г. Общо 89 216 души са подали заявления за гласуване по настоящ адрес, сочат данните на Централната избирателна комисия.

Ускорено издаване на лична карта

Нощта преди изборите премина без сигнали за тежки инциденти, съобщиха от МВР. В охраната на изборните секции в страната са ангажирани малко над 15 хиляди служители на МВР. През целия ден хората, които нямат валидни лични документи, могат да получат удостоверения в сградите на МВР в страната. Удостоверенията ще служат само за гласуване, уточняват от МВР.  Продължава и получаването на сигнали за изборни нарушения в различните части на полицията у нас. До момента задържаните за нарушаване на изборните права на гражданите са над 50, а досъдебните производства - над 110 отвътре. От МВР напомнят, че в изборните секции няма да се допускат хора в нетрезво състояние, носещи оръжия и забранени предмети.

Как се гласува с машина

Член на секционната комисия трябва да ви предостави карта - подобна на дебитна, която се поставя в процеп в долния край на екрана. Картата активира устройството.

Когато се изобрази бюлетината, разгледайте я, потърсете името и номера на избраната от вас партия или коалиция. Ако не откривате избора си на първа страница, натиснете бутона "Следващ", който ще ви пренасочи към втората страница от бюлетината. Възможно е да изберете и опцията "не подкрепям никого".

Когато откриете своя избор, натиснете с пръст квадратчето с номера на партията, коалицията или "не подкрепям никого" в бюлетината. Номерацията е според жребия, изтеглен от ЦИК. На екрана вашият избор ще е отбелязан с Х и ще е с по-тъмен цвят от останалите.

След това при желание, можете да отбележете и преференция за конкретен кандидат от листата, която вече сте подкрепили. Кандидатите според подредбата им в бюлетината са под номера 101,102, 103 и т.н., изписани в кръгче според броя на имената в листите. Трябва да натиснете кръгчето, в което е изписан номерът на вашия предпочитан кандидат. Отбелязването на преференция не е задължително. Гласуващите в чужбина не могат да избират предпочитан кандидат, а само партия или коалиция.

След като сте готови с отбелязването на вота, натиснете бутона "Преглед" на екрана на машината. Ще се визуализира вашият избор. Ако видите несъотвествие или решите да го промените, можете да натиснете бутона "Промени избора". Така ще се върнете в началото на първата страница и може да промените вота си. Това можете да направите веднъж.

Ако при прегледа всичко е наред, натиснете бутона "Гласуване", за да дадете своя глас. Изчакайте машината да отпечата разписка, която след това трябва да сгънете и да пуснете в непрозрачната кутия за гласуване.

В края на изборния ден, машинният вот се отчита чрез ръчно преброяване на пуснатите в урната разписки от машината.

Как се гласуването с хартиена бюлетина

При гласуване с хартия ще получите отпечатана бюлетина, на която се поставя печат в обозначеното за това място. Погледнете дали бюлетината е чиста - няма следи от поставяне на знаци или други отличителни белези. След това се отправяте към мястото за гласуване. С химикалка, пишеща задължително в син цвят, отбелязвате със знак "Х" или "V" предпочитаната партия, коалиция или "не подкрепям никого".

Знакът се поставя в рамките на квадратчето с номера на избраната формация или опцията "не подкрепям никого". Със същия знак в дясната част на хартиената бюлетина можете да отбележите преференция за даден кандидат от вече избраната листа. Подредбата на кандидатите и съответният им номер, изписан в кръгче на бюлетината, трябва да са разпечатани и залепени на видно място в секционната избирателна комисия. Знакът се поставя в рамките на кръгчето с избрания номер.

След като направите това, сгънете бюлетината така, че вотът ви да остане скрит, а специалното място за втори печат да остане отгоре. Преди да пуснете бюлетината в урната, вторият печат трябва да бъде поставен от член на СИК и да бъде откъснат хартиеният отрязък от бюлетината, който се пуска в отделна непрозрачна кутия. Ако дори едно от условията не е изпълнено, рискувате вотът ви да бъде обявен за невалиден!

Номерата на партиите и коалициите, регистрирани за участие в изборите са:

1 - ДОСТ
2 - "Глас народен"
3 - "Социалистическа партия "Български път"
4 - "Величие"
5 - "Булгари"
6 - Коалиция "Моя страна България"
7 - "Има такъв народ"
8 - Коалиция "ДПС - Ново начало"
9 - "Бригада"
10 - "Партия на Зелените"
11 - "Правото"
12 - "Възраждане"
13 - Коалиция "Алианс за права и свободи - АПС"
14 - "Български национален съюз " Нова демокрация"
15 - "Български съюз за директна демокрация"
16 - Коалиция "Синя България"
17 - Морал, единство, чест - МЕЧ
18 - ГЕРБ-СДС
19 - "Атака"
20 - Народна партия "Истината и само истината"
21 - "Пряка демокрация"
22 - "Свободни избиратели"
23 - България на труда и разума - БТР
24 - Компетентност, отговорност и истина - КОЙ
25 - "Русофили за България"
26 - "Продължаваме промяната - Демократична България" ПП-ДБ
27 - "Български възход"
28 - "БСП - Обединена левица"
29 - Чавдар Иванов Попов - независим кандидат (само в област Плевен)
20 - Народна партия "Истината и само истината"
21 - "Пряка демокрация"
22 - "Свободни избиратели"
23 - България на труда и разума - БТР
24 - Компетентност, отговорност и истина - КОЙ
25 - "Русофили за България"
26 - "Продължаваме промяната - Демократична България" ПП-ДБ
27 - "Български възход"
28 - "БСП - Обединена левица"

С бюлетина №29 е независимият кандидат за народен представител от 15-и МИР Плевен Чавдар Попов.

Изчисляване на резултатите от вота

Мандатите в парламента са 240 и се разделят между партиите и коалициите, спечелили поне 4% от действителните гласове на изборите на 27 октомври. При пропорционалните избори мандатите се разпределят по т.нар. метод на най-големия остатък - партиите получават предварителни мандати при делене на получените гласове на т.нар. квота на Хеър. Останалите се разпределят, като приоритет имат формациите с най-голям остатък. Една партия/коалиция може да получи най-малко 10 мандата.

В изборите за Народно събрание преференциалният вот може да пренареди кандидатдепутатската листа, ако даден кандидат е посочен от поне 7% от гласувалите за съответната партия/коалиция. Когато избирателят не е посочил изрично преференция, тя се отчита за водача на листата.

Кога ще бъдат известни резултатите от изборите

Социологическите агенции обявяват прогнозните резултати още в края на изборния ден - 20 ч. По закон ЦИК трябва да обяви получените гласове и разпределението на депутатските мандати в Народното събрание за партиите и коалициите не по-късно от 4 дни след изборния ден - до 31 октомври. Имената на избраните народните представители ще бъдат обявени до 3 ноември.