Ако ПП-ДБ откажат коалиционно правителство и не желаят да споделят отговорността с ГЕРБ-СДС с първия мандат, то ГЕРБ-СДС имат друг вариант - ще предложат правителство на малцинството. Това каза председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

"За нас има и друг вариант, който ние сме опитвали - правителство на малцинството. Единствените в 48-я парламент, които предложиха такова правителство, бяхме ние - правителството на проф. Габровски. И пак заради политическо его и инатлък, такова правителство не беше подкрепено", каза Атанасова по БНТ.

"Ще предложим правителство на малцинството със сигурност. Този вариант категорично стои пред ГЕРБ-СДС", потвърди тя по отношение на плана на ГЕРБ за кабинет на малцинството. 

Атанасова уточни още, че не водят разговор за коалиции на този етап с ПП и ДБ, защото искат първо да изчерпят възможността за стабилно правителство между първата и втората партия. Затова още в началото на новата седмица от ГЕРБ искат да проведат "един много сериозен разговор с ПП-ДБ", за да са наясно какво правят преди връчването на първия мандат.

"При кабинет с ПП-ДБ е задължително премиерът да е на ГЕРБ, защото е ясно кой е партньорът с по-голяма електорална тежест. Задължително е да има почти равно участие в споделената отговорност", каза Атанасова.

Тя заяви, че са постигнали доста с колегите от ПП-ДБ и е видимо, че диалогът е съвсем спокоен, че може да се формира една обща теза, така както изработиха законодателна програма и са избрали председател на НС. "Това е успех, защото само преди месеци беше недопустимо и невъзможно да се случи. Радвам се, че нормалният тон в политиката се завърна", каза тя.

"Но най-важното условие е да има успешен парламент е да се състави правителство", каза тя. Атанасова повтори въпроса на Борисов от днес - какво ще правят от ПП-ДБ при втория мандат и как ще стане възможно сформирането на правителство.  "Ако ПП-ДБ не искат нашата подкрепа, как си представят това да се случи?", пита се депутатката от ГЕРБ.

Атанасова коментира, че решението да се обвърже гласуването на бюджета с формирането на кабинет е правилно, тъй като бюджетът е най-политическият закон в един парламент и през него мнозинството демонстрира провеждането на политики.

"Категорични сме, че все още има време да се водят разговори за редовно правителство. Трябва да положим всички усилия и след това да говорим за законодателството, включително и за закона за държавния бюджет", каза тя.

"Разчитаме, че разумът ще надделее, а не 6-и поред избори", изрази очакване председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС.