С напрежение в посока от законодателната към служебната изпълнителна власт започна работата си Народното събрание. Оказа се, че министърът на вътрешните работи Атанас Илков е отказал в последния момент да се яви в парламента на изслушване, за да обясни какви са причините да не е заработил Националният регистър за случаите на педофилия.

Председателката на НС Рая Назарян обяви от трибуната, че Илков е изпратил писмо, че може да се появи в НС в четвъртък, но не и днес поради неотложен ангажимент. Това взриви пленарната зала и депутати от различни партии изразиха възмущението си, че той трябва да дойде веднага и България е парламентарна република, а министрите се отчитат пред НС.

Назарян обясни, че многократно е звъняла по телефона. Предупредихме, че е редно да изпратят представител, звънях му и преди да вляза и му обясних, че трябва да дойде и че е в ущърб на изпълнителната власт", каза тя на депутатите, като посочи, че е предложила да дойде някой от заместниците му или директор на дирекция.

Хамид Хамид от ДПС отправи искане от трибуната - залата да гласуват и да задължат министър Илков да се яви, което и депутатите приеха с мнозинство.

Преди това протеста си изразиха Петър Петров от "Възраждане" и Борислав Гуцанов от БСП, които посочиха, че от няколко седмици министърът на вътрешните работи се крие и не иска да им отговори в НС за действията на МВР срещу купуването на гласове на вота.

"Основната задача на това правителство е организирането на избори, темата беше бездействието на мвр за покупката на миналите избори. Министърът на МВР не дойде на парламентарен контрол, не дойде на изслушване няколко седмици поред и в момента е недопустимо министърът да заяви неотложност за явяване в тази пленарна зала", реагира Петър Петров.

"Съмнявам се в тази неотложност. Не виждам каква друга неотложност може да има, освен да избира в коя листа ще води на следващите избори. Ако той не дойде тук, парламентът ще се изнесе в МВР, за да провери какво точно прави и каква е тази неотложност", заплаши депутатът от "Възраждане". Не е нормално, недопустимо е министърът да не се явява в залата на НС, при положение, че основната му функция е да гарантира честността на вота", каза и Борислав Гуцанов, който благодари на Рая Назарян за упорството да доведе министъра.

 В 9:39 бе обявено, че министър Атанас Илков пътува към НС, поради което депутатите си дадоха кратка почивка, докато пристигне, тъй като изслушването е първа точка в дневния ред на парламента.