Ако премиерът Бойко Борисов не внесе предложение в Народното събрание за смяната на министъра на финансите, ще поеме политическата отговорност за липсата на задълженията, които Васил Божков не е внесъл в държавната хазна. Това заяви председателят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов. Като аргумент той посочи това, че правителството и респективно финансовото министерство са органите, които отговарят за вземанията

"Излезе информация, че шефът на Комисията по хазарта е давал пространни обяснения пред прокуратурата и е казал, че тази комисия се ръководи от Божков. След като тя се назначава от финансовото министерство, а я ръководи Божков, кой е сложил чадър върху дейността?", попита Атанасов.

Атанасов каза, че Васил Божков е изгрял по времето на правителството на Симеон Сакскобурготски и е имал свои депутати в политическата група.

"Когато Надежда Михайлова оттегли кандидатурата на Пламен Орешарски за кандидат за кмет на София, защото се е срещнал с Васил Божков, това беше ясен знак за позицията на десните сили към това лице", допълни още той.

По думите му предстои да стане ясно дали Божков ще бъде върнат в България от ОАЕ. Той беше категоричен, че не се е срещал и не познава бизнесмена и няма спомен да е влизал в полезрението му с неправомерни действия.

Относно казуса с публикуваните от прокуратурата телефонни записи с вероятното участие на президента Румен Радев и началника на ВВС ген.-майор Цанко Стойков, Атанасов смята, че Конституционният съд трябва да се произнесе и да каже какво се определя под "държавна измяна". Според председателя на "Демократична България" в парламента има постоянна Комисия за контрол на службите за сигурност и прилагането на СРС, в която има представители от всички политически сили. Той допълни, че има законова забрана да се разгласява информация, събрана от СРС, но има теория, че при надделяващ обществен интерес, информацията може да бъде използвана.

"Защо Румен Радев не излезе и не поиска заседанията на Комисията да бъдат публични и да се даде отговор кой съд е дал разрешението и за какво престъпление става въпрос?", подчерта Атанасов.