Бивши служители на комунистическите тайни служби участват в обществения дебат в България в опит да го изкривят, обобщиха днес участници в конференция в Европейския парламент в Брюксел, посветена на дезинформацията и пропагандата срещу ЕС и ролята на бившите служби в Централна и Източна Европа. Срещата бе организирана от евродепутатите от Европейската народна партия (ЕНП) Асим Адемов и Александър Йорданов, съобщи БТА.

"Покрай войната в Украйна изпълзяха бивши агенти, които разпространяват кремълска пропаганда, включват се в усилията за отслабване на ЕС", посочи Адемов. По неговите думи във воденето на прокремълска политика участва и президентът Румен Радев.

"Кадри на Държавна сигурност и Военно разузнаване станаха рупори на кремълската пропаганда, част от хибридната война срещу ЕС", добави Александър Йорданов. Той посочи, че у нас има партии и политици, проводници на Кремъл и сред тях също назова държавния глава. "Влиянието на Русия над управляващите партии е толкова голямо, че не бе предоставена военна помощ на Украйна. В България има обединен политически фронт срещу санкционната политика на ЕС - социалисти, националисти, русофилски граждански организации", допълни Йорданов.

Съпредседателят на Атлантическия съвет в България Момчил Дойчев нарече събитията в Украйна "война срещу целия цивилизован свят". По неговите думи се наблюдава хибридна агресия основно против европейските ценности за мир и благоденствие. "Руската федерация вижда България като слаб елемент, срещу който да прояви агресия, след като приключи с постсъветското пространство. РФ третира България като пленена държава, където многобройната руска агентура спокойно и безнаказано може да извършва своята подривна дейност", допълни той.

Според него сега се налага да има "дерусификация", докато десетина руски дезинформационни канала все още се излъчват в България. Той очерта като проблем това, че много от българите разбират руски език.

"Руската пропаганда водеше до постоянно създаване на нови проруски и антиевропейски партии. "Възраждане" представлява сериозна заплаха за националната сигурност на България, но няма действия от страна на МВР, прокуратурата и службите - това е огромна заплаха за нашето евроатлантическо бъдеще", коментира Дойчев. По неговите думи няма кой да каже, че сред традиционните български ценности е борбата за свобода и затова нашите ценности съвпадат с европейските, а не с евразийските.

Антоний Гълъбов от Нов български университет (НБУ) отбеляза, че в България прокремълската пропаганда се чува най-ясно и общественото мнение е много по-различно от средното в ЕС. "Нашите изследвания показват дълбоко проникване на основните клишета на прокремълската пропаганда. Познаваме тази пропаганда и можем да й противодействаме много добре. В продължение на десетилетия в България навлизаха модели на поведение, които изместиха Българската православна църква и я подмениха с руски обреди - това са дълги пропагандни вълни, част от концепцията за руския свят", поясни той. "Руската федерация няма с какво да ни убеди, че е по-добра, затова се опитва да покаже, че всички са по-лоши. Ако една страна е толкова вярваща, защо продължи да воюва по време на Великия пост и дори на Великден", попита той по повод непрестанните руски военни удари в Украйна.

Евродепутатът Андрей Ковачев (ЕНП) отбеляза, че артефактите на комунистическия режим са навсякъде в България, въпреки че режимът е обявен със закон за престъпен. "Новите поколения са заобиколени от тези артефакти и за тях Ленин и 9 септември са нещо приемливо. Нашата история е фалшифицирана от комунистите и сега искаме да я представим правдиво на новите поколения", добави Ковачев. Той определи като част от разпространението на дезинформация това, че българските медии канят събеседници за представяне на т. нар. "друга гледна точка".

Харалан Александров (НБУ) заяви, че конспиративните теории, добре разпространени у нас, убеждават в невъзможността човек да въздейства на средата и разбиват доверието в обществените авторитети. "Мисленето, че сме неповторима и неразбрана култура, както и че всички западни решения са обречени на провал , водят до нарастващата популярност от националистическите организации. Съществува дълбокото убеждение, че светът върви на зле и опитите за промяна са безсмислени. В тази среда е опасно да се опитваш да промениш света за по-добро и това води до битка с естествената човешка потребност за себереализация. Тези предполагащи песимизъм виждания влизат в сблъсък със западното мислене за развитие. Това е почвата, върху която покълва пропагандата", обобщи Александров.