Ако "Газпром" могат да подадат евтин газ, който да сложим в Чирен, и след това да знаем, че ни е гарантирано да си го ползваме - защо не. С "Газпром" продължаваме да имаме договор и всеки ден сме изпращали заявка за получаване на количества. Газ ще има. Това каза пред БНР и bTV съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш финансов министър Асен Василев.

Според него, решението не трябва да е базирано на идеология.

"Трябва да е базирано на това доколко сигурни са доставките и коя е най-ниската цена. В момента виждате, че "Газпром" не само с България, а с абсолютно всички европейски потребители е нарушил договорите си и въобще не подава газ или не подава в пълен обем", уточни той.

По думите му упреците за хаос в енергетиката и липса на газ от страна на служебното правителство и на президентството са неоснователни. 

"Газ има, цените са вързани с борсовите цени. В момента няма доставчик, който да подава газ на не борсови цени, изключая дългосрочния договор с Азербайджан, който е директно свързан с интерконектора", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната".

По думите му правителството на ГЕРБ през 2019 г. е обвързало цената на синьото гориво по договора с "Газпром" с холандската борса и всяко разкачане от борсата трябва да минава през предоговаряне с външни доставчици.

Асен Василев коментира и предстоящите предсрочни избори на 2 октомври, като съобщи, че в първите два дни от идващата седмица ще стане ясно дали "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще се явят заедно на изборите.

"Ние не сме дясна партия, а центристка, що се отнася до това как да се разходват средствата на страната. Целта на изборите е да се сформира мнозинство, което ясно да заяви, че няма да работи с Бойко Борисов, че ще спре всички кражби. Въпросът е как тази цел може най-добре да се постигне", допълни той.

Според съпредседателя на ПП, партиите трябва да се изчистят от хора с корупционен интерес.

"Ако някой го е страх от институциите - или е направил нещо грешно, или не трябва да е в тази игра", категоричен бе Василев и увери, че ако ИТН влязат в парламента, "Продължаваме промяната" няма да се коалира с тях.

"Мисълта за българските граждани и прагматичният подход минават над идеологическите проблеми", добави Асен Василев.

Във връзка с отношенията между ПП и президента Румен Радев, бившият вицепремиер заяви:

"След смяната на Николай Павлов като директор на Булгаргаз и заради отнетия допуск на Сотир Цацаров като председател на КПКОНПИ започна охлаждане в отношенията ни и те станаха стриктно институционални... Никога не сме били формирани като президентска партия".

Василев насърчи служебния кабинет - ако види нещо нередно, да го коригира.