НС на БСП гласува декларация в защита на депутатите без имунитет на провелия се вчера пленум на социалистите. За състоянието на опозицията - гост в студиото на Сутрешния блок на БНТ беше заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Антон Кутев.

"Знам, че в делото КТБ са замесени милиарди, как така обаче след толкова години разследвания решиха, че сините очи на Елена Йончева са крали. Тя е силна, но и беззащитна жена. Ключовите хора на прехода, които оцеляха са на свобода, прокуратурата не се занимава с тях", смята Кутев.

От КТБ се източиха много пари и бяха замесени много имена, включително и на действащи тогава министри, каза Кутев. Според него от всичко това, след 4 години разследване, прокуратурата установи, че небесно сините очи на Елена Йончева източват КТБ. "Това е цинизъм", коментира зам.-председателят на партията.

"Защо прокуратурата не се занимава с убийствата на жените в България или кражбата на автомобили. Всичко, което правят управляващите е писано в световната литература. Джордж Оруел го е измислил", завърши зам.-председателят на ПГ на БСП.

По думите му, вчерашният пленум показа, че няма дълбоки разломи в партията.

В една евентуална предизборна ситуация, ако се говори за парламентарни избори, а не европейски, много голямо значение има технологията. Така, че дали ние водим с 2% по социология или ГЕРБ води с 2% - това няма никакво значение. Важното е какво ще излезе на изборите. Според Кутев, вече сме влезли в предизборна реторика.

Най-лошото е, че ние влязохме в една ситуация, в която изборите хич не са изключени съвсем скоро. Мисля, че никак не е невъзможно парламентарните избори да бъдат преди европейските, заяви заместник-председателят на ПГ на "БСП за България": 

Въпросът е дали БСП има силите не просто да предлага алтернативи, а тези алтернативи да бъдат повярвани, каза още Кутев и допълни, че трябва не просто да ги предложи, а след това и да ги изпълни. Той е убеден, че имат тези сили, но за това трябва много работа. "Аз не искам да участвам в сценарий, в който взимаме властта, които и да сме, защото БСП не може сама безспорно, и от там нататък започват преговорите и компромисите", добави Антон Кутев.

Ако взимаме властта, ние трябва да го направим с единствената и ясна цел, че трябва да променим тази държава натам, на където гражданите вече 30 години се надяват да бъде променена. Няма право никой да преобладава във властта, ако не е наясно как ще направи нужните реформи, включително и ние, заяви Кутев.

Драгомир Стойнев с изказване от парламентарната трибуна

Снимка: Булфото

Драгомир Стойнев: Има два паралелни свята - на управляващите и на гражданите

Живеем в два паралелни свята - на управляващите, където има икономически растеж и нарастващи заплати, и на гражданите, които трудно плащат сметките си, обяви в предаването "Тази сутрин" по bTV Драгомир Стойнев от БСП относно протестите от уикенда в цялата страна.

По думите му управляващите са се почувствали недосегаеми.

Относно пленума на БСП, на който имаше остра конфронтация между лагерите в столетницата, той коментира, че най-важното е единодушното приемане на алтернативните бюджетни политики.

За скандала около главния редактор на официоза на БСП - в. "Дума", Стойнев каза, че назначеният наскоро за гл. редактор Йордан Мичев е подал оставка и на поста се връща избраният преди 10 години Ивелин Николов. Предстои и конкурс за поста.