Това каза на извънреден брифинг министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се е самосезирала по доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). В следващите дни ДКЕВР ще преценява дали нарушенията, констатирани в доклада, са основания за отнемане на лиценза на ЧЕЗ, съобщи Добрев, цитиран от БГНЕС и "Фокус".
 
Докладът разкри, че при 83% от външните услуги и при 92% от доставките в ЧЕЗ не са провеждани процедури по Закона за обществените поръчки.

  • АДФИ е публикувала доклад за всички констатации за нарушенията, който е публикуван в интернет. Основна констатация е, че съществуват SLA – договори между свързани лица в групите на електроразпределителните дружества. 83 процента от външните услуги плюс 92 процента от доставките са сключвани по този начин, без да бъдат провеждани конкурсни процедури по реда на ЗОП. Това не е нарушение на този закон, защото там има текст, който им позволява да правят точно това.
    Със спешна промяна, която ще мине в Народното събрание тази седмица, ще се премахне възможността да бъдат сключвани такива договори не само от ЕРП, но и от който и да е в България, коментира Добрев.
 
Той уточни, че в случай на отнемането на лиценза на ЧЕЗ, веднага ще бъде назначен служебен системен оператор на негово място.

Добрев каза още, че на АДФИ ще бъде възложено да направят доклади и за останалите ЕРП-та.
Предвид високия обществен интерес ще бъде направено всичко възможно договорите с ЕРП-ата да бъдат разсекретени, каза още министърът.

"Ще задължим трите ЕРП - да не прекъсват снабдяването с енергия за всички български граждани, които са подали жалба, до момента, в който се установи колко е резонна или не жалбата. Когато е доказано, че е потребена реална енергия, ЕРП трябва да предоставят 3-месечен срок, в който сметките да бъдат платени, без оскъпяване", каза Добрев, цитиран от "Фокус".

В най-спешен порядък още утре ще започнат промени в редица закони, касаещи по-добър контрол върху цялата верига от дружества в енергетиката, които участват във формирането на крайните цени на електроенергията. Този контрол ще бъде осъществяван от Агенцията за държавна финансова инспекция, Сметната палата, ДКЕВР и Комисията за зашита на потребителите ежегодно. В момента такъв контрол се извършва само от ДКЕВР и то веднъж на 4-5 години.
И не всички държавни институции да се втурват в проверки, когато хората излязат на улиците, а тези дружества да бъдат проверявани ежегодно, каза Добрев.