Най-изтъкнатите родни политолози, социолози и анализатори търсиха отговори на въпроса за изхода от политическата криза у нас и прогнозираха, че тя далеч не е намерила своето решение с избраното редовно правителство. Андрей Райчев, Татяна Буруджиева, Юрий Асланов, Димитър Ганев, Румяна Коларова, Първан Симеонов се събраха на дискусията "Политическата криза - възможни решения и отражението им върху местните избори", организирана от аналитичния клуб за прогнози "Екзаминър". В разговора за българската политическа картина с днешна дата два дни след избора на кабинета на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, участваха още Юлий Павлов, Антоанета Христова, Боряна Димитрова, Васил Тончев, Даниел Смилов, Евелина Славкова, Кънчо Стойчев, Любомир Стефанов, Милен Любенов, Михаил Константинов, Огнян Минчев, Петър Чолаков. Аналитичният клуб за прогнози "Екзаминър" е независимо сдружение на анализатори и експерти, сред които гл. ас. Димитър Найденов, доц. Татяна Буруджиева, Юлий Павлов, проф. Румяна Коларова, д-р Любомир Стефанов и др., информира БТА.

 

         Първан Симеонов: Политическата карта на страната се преформатира

Наблюдаваме преформатиране на политическата карта на страната, заяви социологът д-р Първан Симеонов. Отваря се ниша за нов консервативно-националистически разказ, смята анализаторът.

Във връзка с новоизбрания редовен кабинет между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, реализиран с мандата на втората политическа сила, Симеонов заяви, че "понякога най-трудно скрепените неща могат да се окажат неподозирано трайни".

"Това не отменя потенциалната нестабилност, аз изказвам само хипотеза", уточни анализаторът. Според Първанов предстоящите местни избори също могат да имат спояваща роля.

"Ако аз съм на мястото на Борисов, ще имам полза да омекотя малко падането, ако има такова. Договорката за правителство би трябвало да включва и някаква договорка за местните избори", коментира социологът.

"Войната ще има своята роля. Колкото по-дълга е войната и колкото повече ескалира, толкова по-стабилно ще става правителството", смята още той. Първанов посочи още, че управляващите са конструирали президента Румен Радев като "новия лош" в политиката и той може да изиграе роля на контрапункт, който допълнително да скрепи управленската конструкция.

Според Първанов в настоящата ситуация се очертават проблеми пред правителството. Първият е, че то може да се окаже "прекалено евроатлантическо за българския вкус", а вторият е, че в страната все още има обществена енергия и хора, които изразяват позиция срещу дълго управлявалата партия ГЕРБ и нейния лидер Бойко Борисов.

 

Първан Симеонов

Снимка: БТА

Андрей Райчев: Коалицията ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не е желана, а принудителна

Коалицията между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" не е желана, а принудителна. Не е желана нито от едните, нито от другите. Това мнение изрази социологът Андрей Райчев по време на дискусията.

Според него България се намира не в политическа криза, а в геополитическа. По думите на Райчев имаме геополитически проблем, че сме на място, което ни харесва, но където изискванията са други, кризата се състои в стратегическата ни принадлежност към НАТО, ЕС. Ако се разгледа по същество членството на страната ни в момента - отговорът ще е "не", обясни Райчев.

Андрей Райчев

Снимка: БТА

 

Димитър Ганев: Не знаем дали политическата криза свърши, ПП-ДБ играят за сега, а ГЕРБ - за бъдещето

Не можем да кажем дали политическата криза е свършила, заяви политологът Димитър Ганев.

"Не знаем дали се намираме в продължаваща политическа криза и в какъв етап от нея сме", посочи анализаторът пред участниците на форума. Ганев даде пример с одобреното от парламента през 2021 г. редовно правителство с премиер Кирил Петков, което не е довело до край на кризата.

"Тези, които протестираха, направиха коалиция с тези, срещу които протестираха. От ПП-ДБ си дадоха сметка, че ако не се направи коалиция с ГЕРБ сега, отиват на избори, където ще се увеличи дистанцията между двете сили. Взеха решение да се възползват от позицията си в момента, вместо да се възползват от по-слабата си позиция след три месеца. Те играят за сега, а играта на ГЕРБ е обратната. Те не играят за сега, а само за перспектива, смята анализаторът, посочи анализаторът.

Според него електоралната щета за "Продължаваме Промяната" на следващите избори ще бъде по-голяма и те вече няма да застрашават лидерството на ГЕРБ. Димитър Ганев посочи още, че повишаването на резултата на "Възраждане" може да бъде само от полза за ГЕРБ.

"Бойко Борисов ще каже: "Всички под моите знамена, за да пазим евроатлантическата ориентация на страната", посочи още политологът.

Политологът Димитър Ганев

Снимка: БТА

 

 Доц. Татяна Буруджиева: На местните избори ще видим наказателен вот към партиите и правителството

Местните избори ще бъдат използвани от хората, които искат да направят наказателен вот към партиите си и правителството, предречеполитологът доц. Татяна Буруджиева.

Местните избори ще бъдат теренът, на който ще бъде показано какво се случва с партиите, ще бъде ли преодоляна кризата при тях и ще има ли нови големи проекти, смята Буруджиева.

Според нея на местните избори единствено избирателите в София ще се интересуват от правителството, а това се дължи на факта, че в останалите места голямо влияние имат местните интереси.

Първан Симеонов, Татяна Буруджиева и Юлий Павлов

Снимка: БТА

 

                              Кънчо Стойчев: Ще има изненади, налице е недоволство сред електората на ГЕРБ и ПП

На местните избори ще наблюдаваме много повече самостоятелни вождове в надпреварата за кметски места, защото партийните примки са по-хлабави, смята социологът Кънчо Стойчев.

По думите му има значително недоволство и в електората на ГЕРБ, и в електората на "Продължаваме Промяната" и коалицията около нея. Много трудно за предвиждане ще бъдат местните избори и ще има изненади, каза още Стойчев.

Според него ситуацията в момента е преходна, а основните играчи доста са се изчерпали.

Кънчо Стойчев

Снимка: БТА

                       Проф. Румяна Коларова: Възможен е разпад на националната партийна система на местните избори

Големият въпрос при местните избори е не кой ще надделее, а дали националната партийна система няма да се разпадне. Това мнение изрази социологът проф. Румяна Коларова по време на дискусията.

"Имахме един период, когато партиите на национално ниво изчезваха на местно ниво. Големият въпрос е дали тези партии ще оцелеят на местно ниво", каза още проф. Коларова.

Относно предизвикателствата пред коалицията между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" социологът посочи, че ще бъде вторият и третият ешелон на властта. Според нея е важно как ще бъдат разпределени заместник-министрите, областните управители и др.

Проф. Румяна Коларова

Снимка: БТА

 

    Юрий Асланов: На местния вот ще стане ясно колко ще продължи коалицията ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Преди резултатите от местните избори няма да бъдем наясно колко време ще продължи правителствената коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, коментира социологът Юрий Асланов.

Асланов отбеляза и ниската избирателна активност. Една партия може да спечели изборите с по-малко от 700 000 гласа, а една партия с около 600 000 гласа може да направи правителство, добави той.

Според него редовното правителство връща нормалността, защото прекрати една конституционна норма - служебното правителство, предвидена като изключение, но превърнала се в правило.

Юрий Асланов

Снимка: БТА

 

                               Михаил Мирчев: Очаквам свръхмобилизация на партиите за местния вот

Очаквам на тези местни избори свръхмобилизация на партиите и решителна битка, заяви социологът Михаил Мирчев.

Според него на предстоящите избори за местна власт се очаква свръхмобилизация на партиите и техните избиратели. Мирчев посочи, че най-голяма ще бъде изборната битка за София, тъй като, по думите му, тя е "голяма златна касичка".

ДПС ще вземат своето на местните избори, посочи анализаторът.

"Атаката срещу Бойко Борисов е зловеща. Ако лидерът на ГЕРБ отпадне от играта, заедно с няколко други ключови негови фигури около него, системата ще започне да се разпада", посочи Мирчев. 

Социологът Михаил Мирчев

Снимка: БТА

 

 Проф. Огнян Минчев: Политическата криза е институционална и на границата да стане конституционна

Политическата криза, която вече е институционална и е на границата да премине в конституционна, може да бъде решена, когато открито започнем да говорим за собствените си отговорности за решаването на проблемите пред страната. Това мнение изрази политологът Огнян Минчев по време на дискусията.

По думите му политическата криза в България ще бъде преодоляна, след като българските елити поемат своята отговорност. В едно общество елитите носят отговорност за структурни проблеми като политическата криза, добави той.

Според него българската държава е в състояние, в което не е инструмент за разрешаване на проблеми, а създава такива и блокира опитите за решаването им.

Проф. Огнян Минчев

Снимка: БТА

 

Проф. Антоанета Христова: Отвращение е обхванало избирателите

Отвращението от политиката е широко обхванало българските избиратели, отбеляза политическият анализатор проф. Антоанета Христова.

"Тази негативна емоция може да оттласне избирателите от всякаква форма на активност", смята тя.

Според нея основните емоции в политическия процес в България са на първо място страхът, следван от надеждата, отвращението и лоялността.

Има разминаване между медийното говорене с преживяването и усещането за автентичност на по-голямата част от избирателите, обясни Антоанета Христова. Тя прогнозира още политически турбуленции след местните избори, които предстои да бъде проведени през есента в България. 

Политическият анализатор Антоанета Христова

Снимка: БТА

Юлий Павлов: Срокът на годност на този кабинет ще е до първата ротация

Срокът на годност на това правителство ще е не до местните избори, а поне до първата ротация. Това прогнозира политическият анализатор Юлий Павлов.

Според Павлов, ако правителството е неуспешно, от ГЕРБ-СДС могат да откажат да поемат властта със своя бъдещ ротационен премиер Мария Габриел, както и да предизвикат предсрочни парламентарни избори заедно с европейските.

Идеята, че това правителство ще доведе до загуби в електоралните тела на формациите, участващи в него, според мен е необоснована, смята още анализаторът.

Анализаторът Юлий Павлов

Снимка: БТА

Михаил Константинов, Татяна Буруджиева

Снимка: БТА