Президентът на САЩ Доналд Тръмп разчита, че министърът на правосъдието Уилям Бар справедливо и честно ще отрази ключовите изводи от финалния доклад на спецпрокурора Робърт Мълър, който приключи разследването на предполагаемата руска намеса в президентските избори през 2016 г. Това заяви самият Тръмп по телевизионния канал "Фокс нюз".

"Той (Бар) е много умен и уважаван човек. Надявам се да постъпи справедливо", отбеляза президентът и за пореден път нарече разследването на твърденията, че е бил в сговор с Русия, "лов на вещици".

Тръмп обвини опозиционната Демократическа партия и водещи медии в страната в сговор срещу него. "Ненавиждам самата концепция за регулиране на масмедиите, но те са много несправедливи. Сговорът между демократите и тези хора е просто смехотворен. Трудно им е да повярват, че аз победих на изборите през 2016 г.", посочи президентът на САЩ. 

В момента той прекарва почивните дни в имението си Мар-а-Лаго във Флорида със семейството си. Според американски медии, помощниците му го уговарят да прояви благоразумие и да не прави официални изявления, докато не бъдат публикувани поне основните положения от доклада на Мълър.

 Президентът запази необичайно за него мълчание от момента на появата на информацията, че разследването на спецпрокурора е приключило. Тази сутрин той за първи път през последните 36 часа пусна пост в Туитър, пожелавайки на всички приятен ден. 

 

Мълър завърши своето разследване в петък и предаде доклада на правосъдния министър Уилям Бар, който сега се очаква да представи собствен отчет въз основа на доклада на Мълър. Бар информира правните комисии на Сената и на Палатата на представителите, че може още в тези почивни дни да им съобщи основните изводи на спецпрокурора. 

Според Асошиейтед прес в момента Бар обсъжда доклада със своите съветници, преди да реши какво от доклада за 2-годишното разследване на Мълър ще стане достояние на Конгреса и на цялата американска общественост. От министерството на правосъдието съобщиха само, че Мълър не е препоръчал да бъдат предявени някакви нови обвинения във връзка с разследването. 

Говорителят на президента Хоган Гидли каза днес, че Белият дом все още не е получил и не е бил запознат с доклада на Мълър.

Председателят на комисията по разузнаването в Камарата, демократът Адам Шиф, каза, че вярва на преценката на спецпрокурора Мълър относно това кой трябва да бъде изправен пред съд в резултат на 2-годишното разследване.

Това обаче, според него, не означава, че "няма неоспорими и уличаващи доказателства, които следва да бъдат споделени с американския народ". Шиф настоя, че неговата комисия иска пълният доклад и свързаните с него материали да бъдат направени публично достояние и че ще поиска чрез съд Бар да бъде задължен да ги публикува. Комисията по разузнаването има задължение да прецени дали президентът е компрометиран по някакъв начин - криминален или не, подчерта Шиф.

А председателят на правната комисия при Камарата Джеролд Надлър, каза по Си Ен Ен, че демократите няма да се примирят да чакат месеци наред министерството на правосъдието да благоволи да им предостави пълния доклад на Мълър. Според Надлър, цитиран от АП, Конгресът и широката публика заслужават да видят конкретния доказателствен материал, а не само резюме от изводите, за да направят свои собствени преценки.