Изпълнителният директор на една от най-големите работодателски организации не бе допуснат на обсъждането на промените в Кодекса за застраховането

Алексей Петров даде заявка, че е готов да се кандидатира за депутат, за да потърси отговорност на Мартин Димитров за "лобистки действия в Икономическата комисия в парламента". Повод за това е днешното обсъждане на промените в Кодекса за застрахованетo.

От екипа на експерта по национална сигурност съобщиха, че той не е бил допуснат въпреки писмено потвърждение от секретариата на Комисията, което е регламентирало както присъствието на изпълнителния директор на една от най-големите работодателски организации, така и това на колежката му Николина Христова, бивш служител на ДАНС и настоящ адвокат на Съюза за стопанска инициатива.

Спорните текстове бяха приети в НС на първо четене. Внесеният от служебното правителство законопроект предизвика недоволството и на застрахователи, и на превозвачи, и на Асоциацията на пострадалите при катастрофи. За да се изчистят текстовете, за които и от Министерството на финансите признаха, че не са преценени правилно, се взе решение за сформиране на работна група, която трябва да ги преразгледа заради създадените условия за източване на застрахователните компании в България и скок на цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

Въпреки опитите си за диалог с председателя на Комисията Мартин Димитров, Алексей Петров и Николина Христова са останали извън сградата на Народното събрание. В отказа на депутата от "Демократична България" да допусне екипа на Съюза за стопанска инициатива бившият съветник в ДАНС вижда притеснение, че с неговите експертни анализи и доказателства срещу законопроекта текстовете ще бъдат спрени от гласуване поради "абсурдно съдържание".

Алексей Петров квалифицира тези действия като "беззъб подход за запушване на устата на бизнеса по тема от ключово значение за народа и националната сигурност".

"Политиката в България обича тихия и зависим бизнес, ако не си такъв, те подчиняват или... фалират!", коментира Петров и се закани да се кандидатира за депутат, за да потърси лична отговорност от Мартин Димитров.