Президентът Румен Радев няма да бойкотира церемонията по полагането на клетва на новите конституционни съдии, заяви бившият председател на Стратегическия съвет към държавния глава - политологът Александър Маринов.

"Според мен той трябва да отиде и няма да постъпи като господин Плевнелиев. Има си институционални, легитимни начини да изразиш отношение. Той няма по такъв начин да саботира полагането на клетва.", категоричен беше проф. Маринов пред БНТ.

Според него "в избора на Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за конституционни съдии има много сериозни възражения в авторитетни, научни и други среди".

"Най-добре е не само за този състав на Конституционния съд, но и за българските институции да отпадне сянката на съмнението, че има нещо нередно. Не виждам защо трябва да се бърза и да се рискува авторитета на тази авторитетна институция", коментира политологът по повод сезирането от страна на държавния глава на КС относно избора на двамата конституционни съдии.

По думите му мнозинството, което излъчи тези конституционни съдии, по един "безцеремонен начин" е погазило "току-що приетия нов текст на Конституцията, който изисква, когато парламентът назначава на определени позиции хора, това да бъде не само открито, публично, сериозно обсъдено, но и да гарантира компетентността на назначаваните лица".

"Ясно е, че става дума за една политическа сделка. Тази сделка ще продължи нататък с други назначения", прогнозира проф. Маринов и допълни: "Едва ли някой сериозно смята, че особено единият от двамата избрани ще бъде независим и има необходимата компетентност.", добави Александър Маринов.

Междувременно стана ясно, че НС ще прекрати още утре сутринта пълномощията на народния представител Десислава Атанасова, която беше избрана за член на КС. Това е първа точка от проектопрограмата за работа на парламента тази седмица. Тя е подала оставка и от председателското място в ПГ на ГЕРБ-СДС, а като шеф на депутатите вече е вписан лидерът на партията Бойко Борисов.