"В договора между Македония и Гърция, който предстои да бъде подписан, има клаузи, които тепърва ще създават проблеми в българо-македонските отношения, защото тези клаузи противоречат на това, което българската страна си мислеше, когато подписваше българо-македонския договор".

Това обясни пред БНР Александър Йорданов, бивш председател на Народното събрание и посланик в Македония от 2001 до 2005 година:

"Българската дипломация в последните 20 години винаги, включително и правителството на Борисов, е работила по отношение на това, че ние не приемаме и не одобряваме второ географско име към името Македония, защото самото име Македония е географско както Мизия, както Тракия, както Добруджа. Когато към едно географско име, каквото е Македония, се прибави и още едно географско определение, ние просто изпадаме в един абсурд. Някой ден след години може да се появят политици в Македония, които да проявят претенции към части от България, защото попадат в географската област Северна Македония. С това географско име се получава един пълен абсурд", каза Йорданов.

Самият македонски президент Георге Иванов има голяма заслуга за дълголетната кризисна ситуация в Република Македония, коментира още той.

"Негови решения станаха повод и основание тази ситуация да ескалира, включително и до нападение върху парламентарната институция, до ексцесии вътре в нея. Пострада Заев, пострада министърът на отбраната. Георге Иванов зае една много конфронтационна позиция, която аналиаторите обясняват главно с някаква негова задкулисна политика и връзка с Кремъл, целяща да се попречи на членството на Република Македония в НАТО, тъй като е добре известно, че руската политика в региона няма нищо против тези държави от Западните Балкани да се интегрират в Европейския съюз. Георге Иванов и сега продължава да се държи неотстъпчиво и твърдо".

Александър Йорданов добави, че отказът на премиера да приеме македонския президент не е бил адекватен:

"Според мен трябваше Георге Иванов да бъде приет и в разговора с него българският премиер да изложи българската позиция по спорния въпрос, каквато и да е тя. Като че ли България няма позиция".