Това са хидровъзел “Цанков камък”, “Доспат”, каскада “Горна Арда” и язовир “Тунджа”, съобщава БГНЕС, цитирайки вестник "Труд". Изплащането на парите е уредено с договор за консултантски услуги от януари 2008 г. между Ахмед Демир Доган и Института по минно дело чрез “Минстрой холдинг”, представляван от Николай Вълканов. По силата на този документ лидерът на ДПС става “мениджър на проучванията” за “Цанков камък” и останалите три хидроенергийни обекта.

Според първоначалния договор от януари 2008 г. лидерът на ДПС е трябвало да получи 1,950 млн. лева за мениджърската си работа по четирите проекта в сферата на хидроенергетиката. Година по-късно - през февруари 2009 г., Ахмед Доган взема 1,5 млн. лева. Той от своя страна възлага изпълнението на проектите на четирима специалисти, които са служители на “Минстрой холдинг”. Така според документите Данаил Тафров, бивш изп. директор на НЕК, получава за работата си 25 000 лева, Ани Христова - 10 000 лева, Жулиета Христова - 7,5 хил. лева и Марияна Захариева - 7,5 хил. лева. За четиримата експерти общо Ахмед Доган заделя 50 хил. лева. Така от изплатената му сума остават 1,450 млн. лева.

“Минстрой холдинг” работи на “Цанков камък” като подизпълнител на главния изпълнител - австрийската фирма “Алпине Бау”. При посещение на премиера Бойко Борисов преди три дни на обекта стана ясно, че от 2004 г. стойността на хидроенергийния комплекс е скочила нагло повече от 2 пъти - от около 200 млн. евро на 460 млн. евро. Парите трябва да се осигурят от държавната НЕК. По данни на компанията за “Цанков камък” е отишла и голяма част от заема от 250 млн. евро, отпуснат от френската БНП “Париба” за проекта АЕЦ “Белене”.

През май м.г. - в края на мандата на тройната коалиция, НЕК подписа споразумение с австрийските фирми “Алпине Бау” и ЕВН (собственик на Енергото в Югоизточна България) за включването им в проекта “Горна Арда”. Изграждането на скъпо струващата каскада от три язовира и три ВЕЦ-а започна през 1999 г. по решение на правителството на Иван Костов.

Доган е бил мениджър на проучванията и за яз. “Тунджа”. Анкара от години настоява за изграждане на такова езеро на общата ни граница. България отказваше с мотива, че язовирът ще залее наши плодородни земи, а производството на ток ще става във ВЕЦ на турска територия.