Новите данни бяха оповестени от губернатора на провинция Кундуз Мохамад Омар.
Сред убитите цивилни има и едно дете. То се намирало в момента на нападението върху една от завзетите от талибаните две цистерни, предназначени да доставят гориво на силите на НАТО в Кундуз. До въздушния удар се стигна именно след похищението на двете цистерни от талибаните. Едната от тях затънала в река и стотици цивилни се стекли, по призив на бунтовниците, за да източат горивото от нея.
Въздушният удар беше извършен по настояване на германските сили към НАТО в Афганистан, които отговаряли за тази част на страната. При нападението са били ранени 15 души, сред които и двама талибани. Сред ранените има поне 2 деца, които са със сериозни изгаряния.
Вчера главнокомандващият силите на НАТО в Афганистан и оглавяваната от САЩ международна коалиция в Афганистан, генерал Стенли Маккристъл заяви, че ще бъде извършено пълно разследване на въздушния удар и на информациите, че десетки цивилни са станали негови жертви. Президентът на Афганистан беше споменал за 90 убити и ранени. Според други източници пък само убитите бяха между 60 и 95. Говореше се, че сред тях имало 40 убити цивилни. В събота афганистанското министерство на вътрешните работи пък съобщи за 56 убити, без да уточнява дали са били бунтовници или цивилни.
Германският канцлер Ангела Меркел призова за цялостна и бърза проверка на НАТО във връзка със събитията около извършеното по заповед на германските военни въздушно нападение, както и да се установи дали има цивилни жертви при атаката, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА. Меркел изрази "дълбоко съжаление", ако има убити цивилни и подчерта, че германската мисия е да спечели подкрепата и доверието на афганистанския народ.