Депутатска реплика подпали ръкопашна схватка в пленарната зала. Независимият Радостин Василев посегнал да бие бившия си колега от ПП Искрен Митев, когато последният му отправил репликата "предател". Случката се разигра извън обсега на камерите в залата, на изхода от нея, от лявата страна на председателското място.

Всичко започна, след като шефът на парламента Росен Желязков не разреши на Радостин Василев да зададе втори въпрос по време на блицконтрола, като му обясни, че има право само на един. В този момент депутатът от ПП-ДБ Искрен Митев тръгва да излиза от залата заедно с Настимир Ананиев, минава наблизо и му подвиква, че предателите имат право само на един въпрос, разказа по-късно пред репортери в НС самият Василев. В отговор независимият депутат напада колегата си от ПП с юмруци.

Той от своя страна твърди, че когато отивал до тоалетната, Митев го бутнал с рамо. За омиротворяване на страстите не се наложи квесторска намеса, а председателят на НС Росен Желязков прекъсна говорещия в този момевн на трибуната Борислав Гуцанов, за да проследи с поглед сценката.

После самият Искрен Митев публикува снимка и своя коментар за случилото се в профила си във Фейсбук, като сравни Василев с "мутра" и го нарече "слабак" и "предател".

"Истината боли. Истината, че е "Предател", днес явно нарани един слабак. А слабаците, когато са най-безсилни, налитат на бой. А когато налитат на бой, обикновено блъскат, викат и размахват некоординирано ръце и в крайна сметка показват единствено колко са нелепи....", написа в социалната мрежа депутатът от ПП.

"Поредният лош пример. Първо предаде ИТН, после предаде нас, а сега иска да покаже, че е приемливо да се държи като някаква "мутра" в Парламента. Проява на агресия виждаме твърде често напоследък в Парламента и ако вербалната такава можем да подминем, то физическата е напълно недопустима. Какво остава, когато е съзнателно предизвикана извън обсега на камерите. Затова ли ви пратиха хората в парламента? Да блъскате тези, които имат смелостта да ви кажат истината? Пардон, никой не ви прати, вие нямаше да бъдете тук без тези, които днес плюете", възмущава се още Искрен Митев.

Радостин Василев пък разказа пред медиите, че само малко е поразрошил перчема на колегата от ПП, като обясни как: "леко като платно на корабна мачта, но не сме го удряли, не е бит".

"Наложи се леко да му разроша перчема. Това е свързано и с днешния празник на мъжествеността - той показа своята мъжественост и си тръгна. Квесторите го изгониха, защото няма нужда от лични конфронтация и обиди", обясни той."Искрен Митев се провикна, че предатели имат право само на един въпрос. На този човек никой не му обръща внимание. Той е свързван в НС само с глупости", коментира независимият народен представител.

"Честит Петльовден на всички, явно Искрен Митев днес празнува особено активно, той е едно от най-известните петлета в НС", добави Василев по адрес на Митев. "Той народът ще ги бие скоро, няма нужда Радостин Василев да бие. Не искам да комуникирам с него, той по всякакъв начин си търси изява", коментира той.

Двамата не за първи път влизат в пререкание с взаимни обиди и квалификации, за което свидетелства и видео от предишен техен словесен двубой.

В коментар на инцидента в пленарната зала лидерът на ПП Кирил Петков съобщи, че Росен Желязков ще наложи санкция на Радостин Василев.

"Това е абсолютен признак на простащина от страна на Руди или Радостин Василев. Защото, когато човек явно не му стигат думите и не може да има нормален дебат, прибягва към този тип абсолютно недопустими неща. И доколкото разбирам, ще има наказание от председателя на НС към неговата проява. Защото то просто е недопустимо", коментира Петков пред журналисти. Той дори не знаел какъв поводът за това Василев да посегне на Митев. Но е категоричен: "Никога няма повод за замахване към друг народен представител, какъвто и да е, имаме дебати, трибуна, имаме вашите студиа да обсъждаме, физическа саморазправа е наистина простотия".