Американският президент нарече Русия заплаха за света, а европейски лидери, включително канцлерът Ангела Меркел и Дейвид Камерън, заявиха, че ситуацията в Източна Украйна е неприемлива и предстоят нови персонални санкции срещу руски лидери и бизнесмени.

"Сегашната ситуация е незадоволителна и в момента обсъждаме включване на още лица в списъка със санкции"
, каза Меркел.

"Ройтерс" коментира, че форумът би трябвало да се занимава с икономически проблеми, но бързо се е превърнал в сблъсък между Запада и Путин, особено след съобщенията от тази седмица - включително на командващият силите на НАТО ген. Филип Брийдлав в София - че Русия усилено вкарва оръжие и войски в помощ на сепаратистите в Украйна.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, който също е в Бризбейн, каза, че Москва трябва да прекрати тези доставки, да изтегли своите войски и оръжие от украинска територия и да притисне бунтовниците да приемат примирие, защото в противен случай ще има нови санкции, съобщи "Дневник". В понеделник предстои среща на външните министри на ЕС по този въпрос, допълни той.

Преди форума руският президент обвини САЩ в „грубо нарушаване” на духа на международното сътрудничество, което трябва да движи групи като Г-20. В интервю за агенция ТАСС Путин заяви, че санкциите срещу Русия подриват цялата система на международните икономически отношения.

В навечерието на форума Русия и Съединените щати си размениха нови обвинения за украинската криза.

Съединените щати са единствената в света свръхдържава, която успешно се справя както с борбата с ебола, така и с агресията на Русия
, заяви президентът на САЩ Барак Обама по време на конференция на Г20 в Бризбейн.

„Ние сме лидери в борбата с вируса на ебола в Западна Африка и в противопоставянето на руската агресия в Украйна, която е голяма заплаха за света, както стана ясно след ужасната катастрофа на малайзийския Боинг-777”, смята Обама, предаде БТА.

Боинг-777 на „Малайзийски авиолинии” се разби през юли в Източна Украйна. В резултат на авиокатастрофата загинаха 298 пътници и членове на екипажа. В Норвегия вече успяха да идентифицират 284 от жертвите на разбилия се в Донбас Боинг.

Руският заместник-външен министър Сергей Рябков отговори, че страната му работи за стабилизацията на Украйна.

Разследването за катастрофата на Боинга край Донецк, при която загинаха близо триста души, се бави изкуствено, не без участието на Съединените щати, заяви руският дипломат.

Междувременно стана ясно, че лидерите на издигащите се икономически сили - Китай, Индия и Бразилия, са се обявили за отмяна на западните санкции срещу Русия, заяви представител на Кремъл.

Външните министри от Европейския съюз ще обсъдят ситуацията в Украйна в понеделник и ще преценят дали са необходими допълнителни санкции, заяви председателят на Европейския съвет.

„Русия трябва да спре притока на оръжие и войски от своя територия в Украйна и да оттегли онези, които вече са там“, заяви Херман ван Ромпoй на пресконференция в Бризбейн.

Очаква се на форума да бъде приет план за действие за увеличаване на брутния вътрешен продукт на Г-20 с 2 процента до 2019-а година и създаване на хиляди нови работни места, предаде БНР.

Лидерите обсъждат мерки за засилване на контрола над банките и финансовите пазари.

Сред водещите теми са и борбата срещу групировката "Ислямска държава" и подпомагането на най-засегнатите от ебола страни, както и климатичните промени.

Президентът на САЩ Барак Обама обяви, че страната му ще дари 3 милиарда долара за подпомагане на бедните държави в приспособяването към климатичните промени.

Лидерите на 20-те най-богати страни на планетата обещаха да направят всичко възможно, за да изкоренят епидемията от ебола, която отне живота на повече от 5000 души в Западна Африка.

Паралелно с общите срещи, се водят и редица двустранни разговори.